Egészség

Hogy állnak ma a nemi betegségek Magyarországon?

Kedves olvasóink! Jelen online cikk nyomokban eltér a 2020. októberi számunkban megjelent cikk nyomtatott verziójától. Az írás végleges, jóváhagyott változata itt olvasható. Az érintettektől az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk.

 

A 2019-es kimutatásokat nézve akár azt is mondhatnánk, hogy a szexuális úton terjedő betegségek (STD) reneszánszukat élik. Pfahlerné Dr. Csépai Mária Magdolna és Sabjanics András írása a magyarországi STD-helyzetről.

Ezek a fertőző betegségek az aktus közbeni kontaktus révén képesek megfertőzni a másik felet. Önmaguktól nem gyógyulnak, ellenben mindegyik kezelhető gyógyszerkészítményekkel. A mai fiatalok nagyon keveset tudnak róluk, és sajnos csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj és a tünetek is jelentkeztek. De hallottunk olyan esetről is, amikor csak az egyik fél ment el orvoshoz és a partner gyógyszerét felezik el otthon. A legrosszabb eset, amikor az interneten keresztül fellelhető otthoni, saját kezű gyógyítás módszerét választja a beteg. Holott ezek a fertőzések kezelés nélkül rosszabbodhatnak és ráhúzódhatnak más szervekre is, súlyosabb esetekben pedig meddőséghez, sőt halálhoz is vezethetnek.

Fontos kiemelni, hogy napjainkban az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy kihez is kellene fordulni ilyen esetben, így sokszor a háziorvost keresik fel, vagy urológust, nőgyógyászt. Természetesen ők is értenek hozzá, de szakmailag, valamint a kezelés, partnerkutatás és utánkövetés szempontjából ez a bőr- nemigyógyász szakorvosok kompetenciája. A tapasztalataink alapján az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a szűrésekre jelentkezők száma. Ez jó jel, mivel ezek szerint az emberek törődnek a saját és a partnerük egészségével.

 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ – Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya által kiadott éves összesítő táblázatokból rengeteg információt vonhatunk le. 2018-hoz képest Magyarországon az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma emelkedett – 2019-ben a szakemberek 223 újonnan regisztrált HIV fertőzöttet dokumentáltak – vagyis a HIV pandémia terjedése nem lassul. A szexuálisan leginkább aktív korcsoport a 20-39 évesek csoportja, és ezekben az életkorokban kiemelkedő is a HIV pozitivitás aránya. Az AIDS stádiumban diagnosztizáltak száma tavaly 53 fővel emelkedett – ez a stádium pedig több éves kezeletlen HIV fertőzést feltételez.

Tapasztalataink szerint az alacsony szűrési hajlandóság mára javulni látszik. Ma már jellemzőbb, hogy a fiatalok is el mernek jönni szűrésre, vagy akár a kampányszűréseken is részt vesznek a tesztelésen.

2019-ben igen nagy arányú szifilisz fertőzés emelkedés volt tapasztalható: az esetek száma 791-re nőtt. Ennek a bakteriális fertőzésnek ráadásul van egy olyan csoportja, amit syphilis latens recens-nek nevezünk; sokáig tünetmentes és ez a leggyakoribb előfordulása. Igen veszélyes is lehet, de rendszeres szűrés mellett elkerülhető. Az úgynevezett neurosyphilis (tabes dorsalis, paralysis progressiva) esetében 2018-ban 19 bejelentett eset volt, 2019-ben pedig 20. Emellett megjelent a veleszületett szifilisz is.

Korcsoportokat tekintve a legtöbb fertőzést a 25-29 éves korosztályban diagnosztizálták. Ám a szexuális úton terjedő fertőzések nem válogatnak; lehet a kliens idős vagy fiatal, fiú vagy lány, homo- vagy heteroszexuális. Akár egyetlen szexuális együttlét is elegendő, hogy elkapjunk valamilyen fertőzést. És amit a legtöbben mindig elfelejtenek, hogy az orális szex is szex! Ráadásul a torokban a tünetek kevésbé feltűnőek.

Érdemes tisztában lenni a mindenkinek az STD-k tüneteivel és terjedésük módjaival. Járjunk rendszeresen szűrésre, mert a korai diagnózis életet ment! A felsorolt STD-k csak a jéghegy csúcsát jelentik, számtalan más, szexuálisan terjedő betegség is leselkedik az emberekre.
A közölt számok nem tükrözik a teljes járványügyi képet, mivel torzítják az adatokat, hogy sok esetben nem kerülnek jelentésre az egyes fertőzések. Cikkünk főleg a figyelemfelkeltést, a szűrés rendszerességének fontosságát szolgálja, továbbá a lehetőség felkínálását.

Szerzők:
Pfahlerné Dr. Csépai Mária Magdolna, orvosi mikrobiológia szakorvos, Karolina Rendelő
Sabjanics András, tanácsadó, Karolina Rendelő

Karolina rendelő
Budapest, Karolina út 35b, 1113
www.anonimaids.hu
Figyelem! Szűrés a Covid-19 miatt csak és kizárólag előre bejelentkezés útján lehetséges!

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin