Lifestyle

Szemölcsök elöl és hátul: a nemi úton terjedő HPV-fertőzés

A HPV vírusról mostanában nagyon sokat lehet hallani, ha máshogyan nem, akkor az oltások kapcsán. A legtöbben azonban nem nagyon tudják, melyek a betegség főbb tünetei, hogyan lehet orvosolni őket, milyen kockázatokkal jár, ha nem fordulunk időben orvoshoz velük, és hogy egyáltalán milyen szakembert érdemes felkeresni. A HPV fertőzéssel és a nemi szemölcsökkel kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Egri Gábor, a Belvárosi Orvosi Centrum orvosa válaszolt.

someone wearing a rainbow swimsuit on the beach holding a beach ball

A HIV-hez hasonlóan a HPV is egy rövidítés: humán papillóma vírust jelent, mely név azt érzékelteti, hogy a vírus az emberi bőrön és nyálkahártyán él, a sejtekben szaporodik és apró kinövéseket (papillómákat) hoz létre. Ha az apró kinövések szemmel látható, kézzel tapintható méretűvé növekszenek a burjánzó vírusszaporodás miatt, szemölcsöknek (kondilómáknak) nevezzük őket. A szemölcsök a fertőző vírusok százezreit tartalmazzák, melyek egyrészt a gazdaszervezet hámszövetén próbálnak egyre nagyobb területet meghódítani, másrészt a velük dörzsölődő-érintkező más ember hámszövetét is örömmel veszik birtokba.

A betolakodó HPV-vel immunrendszerünk természetesen azonnal harcba száll. Ha azonban a fogadó immunrendszer akár csak átmenetileg is gyengélkedik, a bejutó kórokozók átléphetik a képzeletbeli frontvonalat és elkezdik területfoglaló harcukat a hámszöveten. Ez több faktortól függ: úgy néz ki, hogy a túlhajszoltság, a stressz, a D-vitamin hiány és egyéb hiányállapotok mindenképpen szerepet játszanak az állapotromlásban. Természetesen az immunrendszer tartós, súlyos károsodása esetén (pl. HIV/AIDS), a vírus elleni védekezés erősen sérül, a fertőzés erősebb, gyorsabb lefolyású és a rákos elfajulás sem ritka.

Szerencsés esetben csak egy-két kondilóma alakul ki a nemi területen, máskor viszont számtalan szóródó szemölcsöt figyelhetünk meg rögtön induláskor. Ha az immunrendszer „magához tér”, a szemölcsök orvosi kezelés nélkül visszafejlődhetnek. Gyakran azonban inkább „állóháború” jön létre, amikor a vírus a bejutás területén hosszasan időzik, vagy csak nagyon lassan terjed, majd ez az állapot hirtelen átcsap egy intenzív terjedésbe, akár 50-100 új szemölcs gyors megjelenésével. Az is előfordul, hogy a vírusos szemölcsök egy területen eltűnnek, máshol viszont megjelennek anélkül, hogy oda direkt átvitel történhetett volna (pl. a péniszről átvándorolhatnak az anális területre, illetve fordítva).

Hogy védekezhetünk a HPV ellen?

Természetesen a legjobb, ha meg sem kapjuk a vírust, vagyis a biztonságos szex. Az óvszer használata csökkenti a fertőzés lehetőségét, de mivel nem fed le minden érintkező területet, nem tökéletes a védelem. Ha gyanúnk merül fel, hogy elkaphattuk a vírust, legjobb, ha időben szakemberhez fordulunk.

Ki foglalkozik az anális nemi szemölcsök gyógyításával?

A proktológus: egy olyan sebészorvos, aki az ánusz betegségeinek szakértője. Munkáját megfelelő műszerek és laboratóriumi háttér segítik.

Hogy történik a kezelés?

A proktológus az anális szemölcsök miatt hozzá fordulóknál először egy egyszerű mintavételt végez. Ennek célja elsősorban a vírus tipizálása, vagyis annak vizsgálata, hogy a vírus az alacsony, vagy a magas rákkockázatú alcsoportba tartozik. Az orvos az ánusz belsejét is minden esetben megvizsgálja, hiszen a vírusok mintegy 5-6 cm magasságig is képesek feljutni és szemölcsöket létrehozni. Ezt követően a vírusos szemölcsök kiirtása és a vírus elleni immunitás gyógyszeres erősítése következik.

A szemölcsök gyökeres eltávolítására az ecsetelők, krémek helyett sokkal hatékonyabb a lézeres kezelés, a vírus elleni immunitás gyógyszeres fokozása pedig szájon át szedendő tabletták, valamint végbélkúpok alkalmazásával történik. A proktológus az anális mellett természetesen az egyéb területeken jelenlévő vírusos szemölcsöket is eltávolítja, különben visszafertőződés jöhet létre. A lézeres kezelés helyi érzéstelenítésben, kulturált módon történik, a beavatkozás után csúnya heg nem marad vissza.

2941.w-700.h0.q100A Belvárosi Orvosi Centrum Proktológiája mind szaktudás, mind műszerezettség és laborháttér tekintetében világszínvonalon kezeli a hozzá forduló pácienseket. További információért látogasson el honlapjukra: www.boc.hu. Várja Önt Dr. Egri Gábor, sebész-proktológus főorvos.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin