Lifestyle

Edző a zsebben

A minél hatékonyabb edzés érdekében célszerű nyomon követnünk, hogy mit, hogyan és milyen intenzitással csinálunk. Az okostelefonok világában szerencsére ehhez nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk, elegendő letölteni egy alkalmazást, ami megteszi ezt helyettünk. Telefonunk pontosan tudja mérni a lefutott kilométereket, hogy mennyi ideig tekertünk a bringánkon, vagy hogy milyen szintkülönbségeket túráztunk le az erdőben.

Az Endomondo minden okostelefonos platformra elérhető, segítségével nyomon követhetjük, hogy merre mennyit futottunk. Az alkalmazás GPS segítségével pontosan meg tudja határozni az útvonalunkat és a sebességünket, a voice coaching funkció pedig mindig tájékoztat minket az aktuális tempónkról és szól, ha a sebességünk nem megfelelő. Csatlakoztathatunk hozzá pulzusmérős mellkaspántot, így az alkalmazás pontosabban tudja számlálni az elégetett kalóriákat és hatékonyabban tudja meghatározni az ideális sebességet.

A további funkció eléréséhez havidíjat kell fizetnünk. Az ára kicsit húzósabb, de cserébe olyan lesz, mintha egy profi edző állna mellettünk.

Ha a sima futás nem lenne elég izgalmas, akkor itt az ideje kipróbálni a Zombies, Run!-t, ami talán a legötletesebb futós alkalmazás, amit ember valaha alkotott. Futás közben egy zombi-apokalipszis közepébe csöppenünk. A történet menet közben bontakozik ki, miközben az élőhalottak elől menekülünk, edzésünk során pedig különböző tárgyakat gyűjthetünk, melyekből a bunkerünket tudjuk építeni. Természetesen ez az alkalmazás is nyomon követi útvonalunkat a megtett kilométerekkel együtt.

Az applikáció iOS-re és Androidra érhető el. Az ingyenes verzióban csak néhány sztori kapott helyet, de ha előfizetünk a Pro verzióra, akkor rengeteg történetet kapunk és a futások statisztikái is részletesebbek lesznek. Az alkalmazás ára havonta csak pár száz forint, de szerintünk az edzés közbeni szórakozás bőven megér ennyit.

Ha már eleget futottunk és még bicikliznénk egy kicsit, akkor a Cyclemeter az egyik legjobb alkalmazás a bringázás nyomon követéséhez. A tekerés során a létező összes statisztikai adatot rögzíti, mint például a GPS-koordinátánk, a szintkülönbségek és a megtett kilométerek. Az előre beállított edzéseknél hangalapú visszajelzést kapunk az aktuális állapotunkról. Helyet kapott benne egy online követés funkció is, amivel ismerőseink a neten keresztül valós időben tudják nézni, hogy éppen merre járunk. Versenyen ez kiemelkedően hasznos tud lenni.

Nagyon nagy hátránya, hogy egyelőre még nem érhető el Androidon és Windows Phone-on, bár iPhone-ra ingyenesen letölthető.

A kimerítő edzés végen jól eshet egy kis jógázás, amit a Yoga.com Studio segítségével otthon is el tudunk végezni. Az iPhone-on és Androidon elérhető alkalmazás (utóbbin ingyenesen) különböző szintű jóga pózokat mutat be nekünk, egy rövid videóval prezentálva, hogyan kell a helyes testtartással csinálnunk az aktuális gyakorlatot.

Az otthoni fekvőzéseket segít a Runtastic Push Ups alkalmazása még hatékonyabbá tenni. Ha kimenne a fejünkből, hogy edzésnap van, akkor sem ússzuk meg, hiszen az applikáció figyelmeztet minket arról, hogy ideje mozogni és számolja a fekvőket, hogy legalább azzal ne keljen foglalkozni a nagy erőlködés közben Az alkalmazásnak további három változata tölthető le. A Sit Ups a felüléseinket számolja, a Pull Ups-szal húzódzkodhatunk és végül a Squats a guggolásokhoz nyújt segítséget. Azoknak, akiknek egy végigdolgozott nap után már nincs idejük leugrani a konditerembe, de mégis szeretnének némi izmot magukra szedni, ez a négy alkalmazás különösen hasznos lehet.

Ha már mindennel végeztünk, akkor a teljes napi mozgásunkat nyomon tudjuk követni a MyFitnessPal segítségével. Eredetileg ez egy olyan közösségi oldalként indult, ahol az emberek a diétájukat tudták megosztani egymással és a különböző fogyókúrás módszereikről tudtak tanácskozni. Mára ez az alkalmazás már kinőtte ezt a szerepet. Helyet kapott benne egy funkció, amivel a megevett ételekből tudjuk számolni a kalóriákat, illetve le tudja kérni a különböző fitnesz alkalmasokból az edzéseink adatait. Nagy előnye, hogy mind a három okostelefonos platformra letölthető és minden funkciója teljesen ingyenesen elérhető.

A fent bemutatott programok csak egy csekély részét képzik a telefonok piacterein elérhető appoknak. Szinte az összes sporthoz találhattok valamit, ami megkönnyíti az edzést. Szóval fel a kanapéról, mert az, hogy nem tudtok elszakadni a telefonotoktól, többé már nem lehet kifogás a lustaságra!

Szerző: Sáfár Krisztián

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin