Nagyvilág

Kormányzati applikáció segít a melegeknek heteróvá válni Malajziában

A kép csak illusztráció / fotó: Depositphotos

 

A malajziai kormány által készített Hijrah Diri nevű alkalmazás azt ígérte, hogy segít az LMBTQ embereknek „visszatérni a természeteshez”. Az applikációt azonban most eltávolította a Google Play, miután kiderült, hogy az app megsértette a platform irányelveit, írja a Guardian.

Az alkalmazás eredetileg még 2016 júliusában jelent meg, és most azért került a figyelem középpontjába, mert a malajziai kormány vallási hatósága megosztotta a Twitteren. Az app mellé egy e-book is készült, amely részletesen bemutatja egy olyan meleg férfi tapasztalatait, aki „felhagyott a homoszexuális viselkedéssel”.

A Guardian megkeresésére a Google közölte, hogy amikor a felhasználók jelentetik náluk az alkalmazásokat, akkor megvizsgálják, hogy azok valóban megfelelnek-e a szabályaiknak. Nem engedélyeznek ugyanis olyan alkalmazásokat, amelyek megpróbálják megtéveszteni a felhasználókat, vagy amelyek tisztességtelen gyakorlatot folytatnak, vagy az olyan alkalmazásokat, amelyekről megállapítható, hogy a funkciójuk képtelenség.

Rachel Chhoa-Howard, az Amnesty International Malajzia kutatója szerint veszélyesek és gyűlöletkeltőek a hasonló alkalmazások: „Az átnevelő terápia mélyen diszkriminatív és káros gyakorlat, amely hosszú távú károkat okozhat azoknak, akiken használják. Számos országban már betiltották. Felszólítjuk a malajziai hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel a Hijrah Diri applikáció használatával, helyette biztosítsák az LMBTQ jogok tiszteletben tartását és védelmét az országban.”

Numan Afifi, a Pelangi Campaign nevű LMBTQ jogvédő csoport alapítója arról beszélt, hogy nem egyszerű fellépni a hasonló tartalmak ellen, mert a technológiai cégek nem tesznek meg mindent a kiszűrésükre. Emellett az országban az aktivistáknak már így is megfigyeléssel, cenzúrával és razziákkal kell szembenézniük: „Biztos vagyok benne, hogy a választások közeledtével az LMBTQ közösség démonizálása még intenzívebbé válik, különösen azok körében, akik a konzervatív szavazatokat próbálják meg elnyerni.”

A Google Play kínálatában nem ez az első hasonló applikáció. A cég 2019-ben már eltávolította az amerikai székhelyű Living Hope Ministries csoport egyik alkalmazását, amely az átnevelő terápiákat népszerűsítette, és azt sugallta, hogy a felhasználók imák segítségével meg tudják szüntetni saját homoszexualitásukat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin