Lifestyle

Ébreszd fel a benned élő Buddhát!

Az elmúlt másfél évről mindenféle jelzőt fel tudnánk sorolni, de azt, hogy zen lett volna, egészen biztosan nem. A bőrünkön éreztük az otthoni munka miatti kiégést, a fokozódó stresszt a magánéletben, és a családi kapcsolataink is megsínylették a folyamatos járványhelyzetet. Az egymásra vigyázásban sokszor érezhettük, hogy éppen magunkra, vagyis a lelki épségünkre nem figyelünk. A világhírű Lancet tudományos folyóirat kutatásai azt a szomorú felívelő trendet bizonyították, hogy világszerte 28 százalékkal növekedett a depressziós emberek száma, és 26 százalékkal többen szoronganak. Az újév beköszöntével éppen itt az ideje, hogy mi legyünk a középpontban, újra kezünkbe vegyük az irányítást, és felturbózzuk az ellazulásunkat. Ha mindezt megtesszük, sokkal nyugodtabban és nyitottabban indulunk neki 2022-nek. Megnéztük, melyek most a legnépszerűbb nyugi-trendek és bemutatunk néhány LMBTQ zen-fluenszert is.

Jóga nem csak jógiknak

Ahelyett, hogy a szokásos edzésre mennél, vagy futnál egyet a parkban, a jóga a mai napig egy igazi menedék azoknak, akiknek gondjuk akad a befelé figyeléssel. Nemcsak megmozgatja a testedet, és erősebbé teszi az izomzatodat, de mentálisan is egyre rugalmasabbá tesz. A jógát kombinálva az erőteljes légzőgyakorlatokkal és kreatív ászanákkal (jógagyakorlatok) magabiztosabbnak érzed majd magad a mindennapokban, és többek között a stresszhormon-szinted is csökken. Nem is feltétlenül kell elmenned egy jógaórára, elég, ha beleépíted a napi rutinodba reggel és este azt a 10-10 percet, amikor csak erre koncentrálsz. Ha gyakorlatokat keresel, követheted Finley Wilsont (@finlay0901), aki egyike azon különleges módszert alkalmazó jógaoktatóknak, akik sajátos szemléletükkel vettek rá ezreket a közös jógázásra. Önmagát ‘KiltedYogi’-nak hívja, és írt is egy könyvet arról, hogy milyen szuper és felszabadító érzés csupán egy szál skótszoknyában jógázni a természet lágy ölén. Célja, hogy megmutassa, a jóga testünk elfogadásáról is szól, és ezt bizonyítva őt cseppet sem zavarja, ha néha egy-egy közös YouTube videójában a férjével a gyakorlatok közben formás hátsójuk is megvillan.

 

Fotókredit: Unsplash

 

Addig nyújtózkodj…

Az egész napos ülőmunka és a rossz tartás ellensúlyozására hasznos lehet nyújtógyakorlatokat végezned. A rendszeres nyújtás elhanyagolása idővel az izmok megrövidüléséhez vezethet, és ez idősebb korban egészségügyi problémákat is okozhat. Remek inspirációt kaphatsz Sam Gach jógaoktatótól és fitnesztrénertől (@samgach), aki rendszeresen rövid Instagram-videókban tanít olyan könnyen utánozható nyújtógyakorlatokat, amelyeket akár az ágyban is elvégezhetsz felkelés után vagy lefekvés előtt. Ráadásul kifejezetten olyan sorozatokat is bemutat, amelyek a pihentető alvást szolgálják. Azt nem állítjuk, hogy csak a videóit nézve, rövid időn belül te is olyan spárgát nyomsz, mint ő, de mindenesetre az biztos, hogy sokkal mobilisabbá fog válni a tested. Nemrég elindította forradalmi ötletét, a Stretch.App-ot, amit letöltve akár személyre szabottan is összeállíthatod kedvenc gyakorlataidat az esti akrobatikához.

A CBD-titok

Köztudott, hogy a rendszeres és minőségi szex az egyik leglelkesítőbb és legjobb stresszoldó módszer, amit a természettől kaptunk, viszont van még valami, ami még inkább serkentheti a bennünk élő Buddhát. A CBD, vagyis a kannabidiol a kannabisz növényben található vegyület. Ne tévesszen meg, nincs kábítószer hatása, ugyanis ezekből az ehető, illetve olaj formában megtalálható készítményekből kivonták a THC vegyületet, ami által nincs semmilyen tudatmódosító hatása, és a világ legtöbb országában, így Magyarországon is legálisan vásárolható és használható. A szájon át szedhető cseppeket a nyelv alá csepegtetve és egy percig ott tartva érhetjük el a legjobb felszívódást. Az adagolása viszont egyénenként változik, a bioboltokban különböző koncentrációjú készítményeket kapni, és egyéni tapasztalattal függően lehet növelni vagy csökkenteni a cseppek napi számát. Reggel szedve élénkítő és frissítő hatása van, este pedig görcsoldó és nyugtató funkciót lát el, így a rosszul alvóknak is remek lehetőség lehet egy ellazító pihenéshez. Ma már masszázsolajok és síkosítók összetevőjeként is alkalmazzák, mert kutatások alapján bebizonyosodott, hogy fokozza a nemi vágyat, valamint ellazítja az izmokat anális közösülés közben, és kellemesebbé, kényelmesebbé teszi az aktust, hogy tényleg csak egymásra tudjatok koncentrálni.

Lebegni jó!

Az egész éves kemény munka, az elvárások tömkelege, és a mindennapos félelemérzet közepette megérdemelsz néhány óra vagy akár nap kikapcsot is. Hagyd, hogy egy szakértő vegye kezelésbe a tested, a bőröd és a lelked. A spa-életérzés a modern férfiak és nők legjobb kikapcsolódási formája, és kifejezetten rád fér, ha folyamatosan másokat helyezel előtérbe. Az elmúlt pár évben terjedt el egy igazán különleges módszer, ami nem csupán az ellazulásodat, de a lelki újjászületésedet is segíti. A lebegő, vagy más néven ingermegvonásos terápia során egy tojásalakú, 40 százalékos sóoldatú, kellemesen meleg vízzel feltöltött kád vár rád, amelynek a fedele lecsukható, így csak a benne lévő hangulatos fényre és halk zenére koncentrálhatsz. A víz sótartalma miatt úgy fogsz lebegni, akár a magzatburokban, és egy idő után az agyad az elalvást megelőző théta-állapotba kerül, ezáltal a koncentrációs készséged fokozódik, erősödik az immunrendszered, enyhül a depressziód és a migrénes fejfájások is ritkábban törnek majd rád.

Természetesen nincs egy olyan módszer, ami mindenkinek hatásos, a hangsúly a kísérletezésen van. Eközben nemcsak új módszereket ismerhetünk meg, de magunkhoz is közelebb kerülünk, és tudatosíthatjuk, hogy mi az, ami a testünket pozitív energiákkal tölti fel. Ha már egyet is beépítesz a mindennapi rutinodba, sokkal ellenállóbb leszel a külső hatásokkal szemben, és 2022-t is magabiztosabban kezdheted el.

Szerző: Bencsics Gábor Tamás

Instagram: @namastories_

Ez a cikk a Humen Magazin decemberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin