Nagyvilág

Ciprus nem áll készen az egyenlő házasságra

fotó: matthew Feeney on Unsplash

A görög nyelvű és görög többségű Ciprus értelemszerűen figyelemmel kíséri, mi történik Görögországban. Nem sokkal azután, hogy az ortodox keresztény többségű államok közül elsőként Görögországban megszavazta a parlament az azonos nemű párok házasságát, a ciprusi kormány sietett kijelenteni, náluk ez nem várható.

Yiannis Antoniou helyettes kormányszóvivő az Alpha televízióban arról beszélt, hogy helyben sem a politikusok, sem a társadalom nem áll készen az egyenlő házasságra. „Jelenleg ezek [az LMBT-jogok] sem a politikai, sem a civil szférában nincsenek előtérben.” Antoniou szerint előfordulhat ugyan, hogy a kérdésről idővel majd megindul a társadalmi párbeszéd, de közölte, maga a kormány ezt nem fogja kezdeményezni.

A kormány marginalizálja az LMBTQ közösséget, ezzel is igyekszik fenntartani konzervatív szavazóbázisát, közölte a Cyprus Maillel az AcceptLGBT nevű civil szervezet: „Nem lepődünk meg a helyettes kormányszóvivő kijelentésein”.

Az ország tavaly megválasztott elnöke, Níkosz Hrisztodulídisz a kampánya során azt mondta: „Az élettársi kapcsolatok intézményesítése után az én álláspontom az, hogy az azonos nemű pároknak legyen joguk a polgári házassághoz. Más szóval annak hivatalos állami elismerésére, hogy két ember közösen hozhat jogi döntéseket anélkül, hogy ez a nemüktől függne. Ami az örökbefogadást illeti, széles körű konzultációra van szükség minden érdekelt féllel, beleértve a gyermekjogi biztost, a népjóléti minisztériumot és az LMBTI-közösséget is”.

A ciprusi AcceptLGBT szerint a társadalom győzelme, hogy Görögországban házasodhatnak az azonos nemű párok, ugyanakkor a parlament kockázatot vállalt a törvény elfogadásával, mivel az ország még mindig nagyon konzervatív. A szervezet szerint a szeretet legyőzte a görög ortodox egyházat, ami álhírekkel próbálta befolyásolni a társadalmat a szavazás előtt. A szervezet egyúttal reményét fejezeti ki, hogy valami hasonló fog történni majd Cipruson is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin