Nagyvilág

Győzött Görögországban a házassági egyenlőség

Történelmi jelentőségű döntésével Görögország lett az első ortodox keresztény többségű ország, amely legalizálta az azonos nemű párok számára a házasságot és az örökbefogadást.

Görögország a 16. európai uniós ország, a 21. európai ország és a 37. ország a világon, amely törvényt hozott a házassági egyenlőségről. A parlament február 15-én 176-76-os többséggel szavazta meg a törvényjavaslatot.

A dél-európai ország 2015-ben terjesztette ki az élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok számára, de az egyenlő szülői jogoktól akkor elállt. A most elfogadott törvény lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a gyermekek örökbefogadását, és mindkét szülőt törvényes gyámként ismeri el, ami korábban csak a biológiai szülőnek adatott meg.

A törvény azonban nem biztosítja az azonos nemű párok számára a reprodukciós módszerekhez való hozzáférést vagy a béranyaság lehetőségét. Elismeri azonban az ilyen módszerrel külföldön született gyermekeket.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök korábban megígérte, hogy 2023-as újraválasztásakor segíteni fogja a törvény elfogadását. Az AP jelentése szerint ezt mondta a törvényhozóknak: „Az eddig láthatatlan emberek végre láthatóvá válnak körülöttünk. És velük együtt sok gyermek is megtalálja az őt megillető helyet.

A parlamenti szavazásra az ortodox egyház heves tiltakozását követően került sor.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin