Nagyvilág

Az ukrán elnök tanácsadója deviánsoknak tartja a melegeket

Pride felvonulás Kijevben 2019. június 23-án / fotó: Dmytro Larin

 

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egyik elnöki tanácsadója, Olekszij Aresztovics nekiment az ukrán LMBTQ közösségnek, miután kijelentéseiben a queer embereket egyszerűen deviánsoknak nevezte.

A kijevi pride szervezői a Twitteren tettek közzé egy hangfelvételt, amiben a tanácsadó egy június 22-i beszédében nem csupán deviánsoknak, hanem fogyatékosoknak is titulálta a közösség tagjait. Az elhangzottak miatt a szervezők felszólították az ukrán elnököt, hogy távolítsa el a pozíciójából Aresztovicsot, szerintük ugyanis ez nem csupán a közösség elleni súlyos kijelentés, hanem Ukrajna lehetséges EU-s csatlakozására is rossz fényt vet.
A bejegyzésre nem sokkal később maga az elnöki tanácsadó válaszolt a Facebookon, aki kikérte magának, hogy pellengérre állítják, toleranciát követelt, és egy képet csatolt magáról, amelyen színészként korábban egy drag queent alakít.

Ukrajnában már hosszú története van az LMBTQ emberek megbélyegzésének és kirekesztésének, bár Zelenszkij már azzal kampányolt megválasztása előtt és azzal tudott győzni, hogy ő a liberális értékeket fogja képviselni. Magyarországhoz hasonlóan az ukrán alkotmány is rögzíti, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet, viszont a társadalomnak az egyenlő házassághoz való hozzáállása Magyarországnál sokkal rosszabb, csupán 24 százalék támogatna egy ilyesfajta jogegyenlőséget.
Ezen kívül az azonos nemű párok nem örökölhetnek egymástól, nem köthetnek bejegyzett élettársai kapcsolatot, sőt egymást sem látogathatják az egészségügyi intézményekben. Az örökbefogadás akadályairól annak idején Elton John is beszámolt, amikor Ukrajnában járt.

 

 

Varsóban tartják meg idén az ukrán pride felvonulást

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin