Lifestyle

Az ígéretek ellenére a Grindr nem szüntette meg az etnikai alapú keresést

 

Még június elsején jelentette be a napi több mint 4 millió felhasználóval bíró Grindr randialkalmazás, hogy a következő frissítéstől kezdődően megszüntetik az etnikai hovatartozásra (ethnicity) vonatkozó szűrést.

“Közösségünkben nincs helye a rasszizmusnak. Nem maradunk némák és nem leszünk tétlenek” – nyilatkozta akkor a Grindr egyik szóvivője. Hamarosan egymás után csatlakoztak a kezdeményezéshez a helymeghatározáson alapuló meleg társkereső és/vagy szexpartner-kereső appok.

Mindez egyfajta PR-előremenekülésnek is volt tekinthető azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyre több városában tüntetések robbantak ki, tiltakozásul a feketéket rendszerszinten érő igazságtalanságokkal és egyenlőtlenséggel szemben.

Az etnikai hovatartozásra való szűrés régóta sokakat joggal bántott, különösen a nem fehér közösségek fejezték ki nemtetszésüket, amiért az alkalmazások ezzel nemcsak szemet hunynak a meleg közösségen belüli rasszizmus felett, de a beépített funkcióval gyakorlatilag még támogatják is azt. A Grindr fejlesztői azt ígérték, hogy a következő frissítéscsomaggal eltűnik a fizetős verzióban elérhető etnikai szűrő, valamint bejelentették azt is, hogy pénzadományt fognak eljuttatni afro-amerikaiakat segítő szervezeteknek.

Csakhogy ez máig nem történt meg.

 

A BBC megpróbált utánajárni a dolognak, de kérdéseikre nem reagált a Grindr. A BBC beszámolója szerint a június 1-jei bejelentés óta már hat frissítés jött ki a randiapphoz, de az etnikai szűrő nemcsak továbbra is elérhető, de a fizetős XTRA szolgáltatás hirdetéseiben kiemelt helyen szerepel.

Ha az angol közmédiának nem is, a Vice megkeresésére reagált a cég szóvivője. A késlekedést a nemrég lezajlott tulajdonosváltással magyarázzák, és most az ígérik, június 30-tól kezdődik majd a szűrő kivezetése. Ezzel együtt testpozitív változásokat tervez a kínai tulajdonos helyére belépő három amerikai befektető. Egyikük, Rick Marini erről az Advocate-nek nyilatkozott:

„Azt akarom, hogy a Grindr pozitív tér legyen mindenki, nem csak a jó külsejű emberek számára, akiknek már eleve könnyű dolguk van a társadalomban.”

 

 

Ilyen egy Grindr-beszélgetés, ha szó szerint vesszük a leírtakat

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin