Lifestyle

Egymás után szüntetik meg az etnikai alapú keresést a meleg randiappok

 

A helymeghatározáson alapuló meleg társkereső és/vagy szexpartner-kereső appokban a különböző szűrők teszik lehetővé, hogy (a rendszerint fizetős) opció használatával számos szempont alapján keressenek a felhasználók bizonyos tulajdonságokra: a magasságtól és a testsúlytól kezdve az egyéb testi paraméterekig terjed a lista.

Ezek között szerepelt eddig sok applikációban a bőrszín alapú keresés. Az etnikai hovatartozás azonban régóta sokakat joggal bántott, különösen a nem fehér közösségek fejezték ki nemtetszésüket, amiért az alkalmazások így nemcsak szemet hunynak a meleg közösségen belüli rasszizmus felett, de a beépített funkcióval gyakorlatilag még támogatják is azt.

No fats, no femmes, no blacks, no asians

A múlt hónapban azonban George Floyd halálát követően az Amerikai Egyesült Államok számos városában azóta is tartó tüntetések kezdődtek, amelyek a feketéket rendszerszinten érő igazságtalanságokkal és egyenlőtlenséggel szembeni tiltakozásul robbantak ki.

Az eseményekhez kapcsolódva június elsején bejelentette a napi több mint 4 millió felhasználóval bíró Grindr, hogy a következő frissítéstől kezdődően megszüntetik az etnikai hovatartozásra (ethnicity) vonatkozó szűrést. Másnap a 30 milliós táborral rendelkező Hornet is lépett, és ők is az etnikai szűrés kivezetéséről döntöttek.

Ugyanezt tették a Scruff (15 millió felhasználó) és a Jack’d (5 millió felhasználó) vezetői is, akik a Twitteren jelentették be a változtatást:

„A mi közösségünk számára nem ismeretlen a harc egy olyan rendszer ellen, amelyik azt mondja, hogy mi nem számítunk. George Floyd, Tony McDade, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery és számtalan fekete amerikai halála után a hallgatás nem más, mint bűnpártolás. Kifejezzük szolidaritásunkat azon küzdelem mellett, amely a fekete közösséget ért rendszerszintű rasszizmus és történelmi elnyomás ellen áll ki.”

A meleg randiappok közül egyedül a legnagyobb, a 40 millió, javarészt kínai felhasználóval bíró Blued nem jelentett be eddig hasonló lépést a közösségi médiában. Ettől függetlenül a Blued is támogatja a Black Lives Matter mozgalmat.

 

 

Eközben a leszbikus nőkre fókuszáló, 5,5 millió felhasználójával kategóriájában a legnagyobbnak számító ingyenes randialkalmazás, a HER például soha nem engedte az etnikai alapú szűrést. Erről Robyn Exton ügyvezető igazgató beszélt a Taipei Times-nak:

„Az első naptól kezdve tiltjuk a gyűlöletbeszédet és a diszkrimináció minden formáját, amit nagyon komolyan veszünk.”

A rasszista beszéd és viselkedés régóta mindennapos ugyanakkor a meleg randiappok felhasználói között, ahol a diszkriminációt gyakran a „szexuális preferencia” mögé rejtik. Csakhogy minden preferencia, amely egy teljes embercsoport minden tagját alapból leírja pusztán annak bőrszíne miatt, az a rasszizmusban gyökerezik – akár tisztában vagyunk ezzel, akár nem.

 

 

https://humenonline.hu/twitter-kampany-a-feher-melegek-rasszistak/

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin