Kultúra

Az HBO és az LMBTQ tartalmak

L: A Q generáció

 

Február 18-án 10 órakor számos márka – köztük világmárkák és magyar alapítású cégek is – csatlakozott egyszerre a szivárványcsaládok közössége által indított, “a család, az család” kampányhoz. A kampány, amelyben gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kérdésekre válaszoltak szivárványszülők és szakértők, még tavaly novemberben indult. Néhány hét alatt a legnagyobb elérésű magyar influenszerek álltak ki a kezdeményezés mellett, az egyik kereskedelmi csatorna pedig társadalmi célú hirdetésként vetítette a filmet, illetve az újévi köszöntőjét is a családok sokszínűségének szentelte.

A csatlakozók különböző formában fejezték ki a támogatásukat: voltak olyanok, amelyek a közösségi média felületükön osztottak meg egy-egy üzenetet, vagy a #acsaládazcsalád kezdeményezés jelképét, a három szivárványszínű figurát, de olyanok is, amelyek külön terméket állítottak össze erre az alkalomra. A kampánynak ezzel nincs vége, azóta újabb márkák, éttermek, zenekarok, nagykövetségek csatlakoztak, kifejezve egyetértésüket azzal, hogy egy gyereknek az a legfontosabb, hogy szeretetteljes környezetben, családban nőjön fel.

Az HBO Magyarország büszkén támogatta a kezdeményezést, melyek jelképét megosztotta a közösségi média felületén, az HBO GO könyvtárában pedig a #acsaládazcsalád néven külön „polcot” hozott létre családi tematikájú filmeknek, mint pl. az Előre, Az ifjú Sheldon vagy a Sírhant Művek. A cég a közösségi média felületére érkezett kommentekre is reagált, mely szerint a figyelemfelhívó kampány a többi márkával közös kiállásnak köszönhetően sikeres volt a visszajelzések és a megjelenések alapján. A virtuális polc azokkal a tartalmakkal, melyekről úgy hiszik, a családdal és azok sokszínű formájával foglalkozik, továbbra is elérhető. Hiszik, hogy tartalmi szolgáltatóként a történeteikkel tudnak első sorban hatást, változást elérni, ezért kínálatukban számos olyan film és sorozat elérhető, melyek a család különböző aspektusait mutatják be és ezek folyamatosan bővülnek.

 

Sírhant Művek

 

Az HBO részéről ez egyáltalán nem tekinthető hirtelen fellángolásnak vagy egy divathullám meglovagolásának, hiszen már a kezdetek óta céljuk a világ és a benne élő emberek sokszínűségének bemutatása, az elfogadás, a megértés és a párbeszéd szorgalmazása, ezen belül is a különböző társadalmi csoportok minőségi reprezentálása (ne csak mint „biodíszletek” legyenek a képernyőn) mind a saját gyártású, mind pedig az átvett tartalmak vonatkozásában. A komolyabb, illetve könnyedebb hangvételű filmek és sorozatok mellett több dokumentumfilm is fellelhető a kínálatukban, melyek bemutatják az érintettek mindennapos küzdelmeit és felhívják a figyelmet az őket ért hátrányos megkülönböztetésre, kirekesztésre, illetve erőszakos cselekményeket, ugyanakkor – esetenként – beszámolnak sikeres, örömteli dolgokról, eredményekről, akciókról is. Elmondható, hogy napjainkra az HBO az egyik leginkább queer-barát tartalmi szolgáltatóvá vált, ami nem csak a tartalomra, hanem az alkalmazottakra is igaz, jelentősen megkönnyítve ezzel a cégen belüli és kívüli kommunikációt, együttműködést. A GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) nevű nonprofit szervezet rendszeresen monitorozza a különböző tartalmakat és amíg 1985-ös megalakulásakor csak 12 LMBTQ karaktert talált összesen, addig ez a szám 2020-ban az előző évhez viszonyítva 121-gyel nőtt, igaz, néhány sorozat kifutásával idén több tíz karaktertől kellett búcsút vennünk.

Az 1972-ben alapított HBO régóta az élmezőnyben található, tudatos lépések és hosszútávú elköteleződés eredményeként 1993-ban vált a cég szerves részévé az LMBTQ közösség reprezentálása az És a zenekar játszik tovább… című filmmel. Bár már ezt megelőzően is voltak erre törekvések, az AIDS kapcsán az előfizetők a meleg közösséget a tragédiával azonosították és ugyan az AIDS drámák a mai napig jelen vannak, a queer filmek elkezdtek másról is szólni, illetve a karakterek is a legkülönfélébb műfajokban bukkantak fel (meghallgatva a kritikákat), miközben az HBO több évtizedes tapasztalatra tett szert és ezen a téren már saját történelme van (az alkotók és a stábtagok között is egyre többen jelennek meg).

 

Eufória

 

Bár rendszeresen beszámolunk a streaming szolgáltatók legfrissebb kínálatáról, a mozik kényszerű bezárása miatt ez a fajta „kis vásznas” filmnézés jelentősen felértékelődött, ezért a tavalyi évben több cikk is foglalkozott ezekkel a tartalmakkal. Az HBO GO aktuális kínálata célirányosan érhető el, nem kell végigböngészni a teljes könyvtárat, ezek között vannak igazi klasszikusok, valamint teljesen új filmek és sorozatok is:

A kilencvenes éveket jelenleg a Szex és New York képviseli (a Tehetséges Mr. Ripley csak február végéig érhető el). Annak idején a könyvet olvasva kezdtem bele a sorozatba és bár mást kaptam, mint amire számítottam, az utolsó részig hűséges nézője maradtam. A négy New York-i szingli története hozott magával néhány meleg karaktert is, így kerülhetett bele a válogatásba. A beígért 10 részes folytatásról csak annyit, hogy lassan minden napra jut egy hír a távol maradókról, ami nem is csoda, hiszen a két mozifilm nem csak a rajongókat osztotta meg.

A 2000-es évek emlékezetes darabjai voltak a Frida, Az órák vagy a Sírhant Művek, de ha ezeket már unásig ismerjük, akkor megnézhetjük 5 évadot megért Hármastársakat is, mely egy mormon férfi, három felesége és kilenc gyermekük életét mutatja be.

 

Egy nagyon angolos botrány

 

A 2010-es évek már sokkal mozgalmasabbak voltak ezen a fronton. A Keresem című saját gyártású sorozat három harmincas meleg barát életét, szerelmeit követi nyomon a szexuálisan nyitott San Franciscóban. Az Egy nagyon angolos botrány megtörtént esetet dolgoz fel. Jeremy Thorpe a Liberális Párt képviselője volt a hatvanas években és homoszexualitásával a börtönt kockáztatta, amikor szeretője a nyilvánosság elé akart állni. A csajok 6 évadon át ment és Lana Dunham önéletrajzi ihletésű történetén keresztül enged bepillantást néhány huszonéves New York-i lány hétköznapjaiba. Az L: A Q generáció a 10 évvel korábban futott L sorozat szereplőinek visszatérése néhány új karakterrel kiegészülve. Az Eufória az igaz történeten alapuló izraeli sorozat amerikai újragondolása útkereső középiskolásokról drog, szex és erőszak kíséretében. Az első és a hamarosan érkező második évad, valamint az azt felvezető két különleges kiadás operatőre Rév Marcell.

 

Keresem

 

A kosztümös Gentleman Jack főszereplője Anne Lister, aki visszatér ősi otthonába, hogy visszaadja annak régi fényét. A férjhezmenetelt némileg megnehezíti, hogy Anne a saját neméhez vonzódik. Az Évek alatt egy családról szól, akiknek élete 2019. egyetlen kulcsfontosságú éjszakája alatt megváltozik, amikor hirtelen felgyorsul minden és meglátják, mi minden fog történni velük az elkövetkező 15 évben. A Lány egy belga dráma, amit a szerencsésebbek moziban is láthattak, a transznemű fiatal balett táncos kálváriája számomra 2018 egyik legfelkavaróbb filmélménye.

 

 

2020-ban mutatták be az Itt vagyunk 1. évadát, amely Amerika három legnagyobb drag szórakoztatójának kalandjait mutatja be, ahogy egyik kisvárosról mennek a másikra. Az Akik mi vagyunk egy olaszországi amerikai támaszponton játszódik, ahol a katonaszülők tizenéves gyerekei felfedezik egymást és saját magukat. A középpontban egy finoman szólva is furcsa srác áll, akinek leszbikus anyját nevezik ki a bázis új parancsnokának. A 2021-es Ez bűn annyira friss élmény, hogy egy egész cikk született belőle nemrég, márciusban pedig újabb tartalmak érkeznek, köztük egy magyar dokumentumfilm, az egy szivárványcsalád születéséről szóló Anyáim története.

 

Hujber Ádám

Elérhetőek az HBO GO kínálatában. Próbáld ki 7 napig ingyen!

 

 

Megható dokumentumfilm érkezik az HBO GO kínálatába

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin