Nagyvilág

Az első nyíltan meleg amerikai püspök is megemlékezett Desmond Tuturól

Gene Robinson

 

December 26-án érkezett a hír, hogy 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu, Dél-Afrika egykori anglikán érseke, Nobel-békedíjas aktivista, aki egész életében a faji megkülönböztetés ellen harcolt. Megalkuvást nem tűrő ellensége volt a dél-afrikai apartheidnek, a fekete többséggel szembeni brutális elnyomó rezsimnek. Szót emelt az LMBTQ-jogok mellett és a házassági egyenlőséget is sürgette.

Még 2008-ban történt, hogy Gene Robinsont, az amerikai New Hempshire püspökét kizárták egy anglikán világtalálkozóról, mert nyíltan vállalta melegségét. Desmond Tutu azonban a védelmére kelt, és ezt a kiállását Robinson könyvének előszavában is megerősítette: “Gene Robinson egy csodálatos emberi lény, és büszke vagyok arra, hogy ugyanahhoz az egyházhoz tartozunk” – írta Desmond Tutu.

Robinson még 2003-ban lett az Egyesült Államok első nyíltan meleg püspöke, és a dél-afrikai érsek halála után azt nyilatkozta, hogy a mai napig próbál megfelelni egykori kedves szavainak. „Ma már teljesen természetes, hogy a melegházasság törvényes Amerikában, de azokban az időkben, amikor ez történt, rendkívül sokat jelentett nekem, hogy kiállt mellettem és biztosított a támogatásáról” – mondta Robinson.

A könyvben (In the Eyes of the Storm), amelyet Robinson még 2008-ban publikált, Desmond Tutu még azt is írta, hogy őszintén sajnálja, amiért ennyi kegyetlenség és igazságtalanság éri ezt a közösséget. Tutu a saját tapasztalatait használta a fekete közösségen belül, hogy megértse, milyen hátrányok érhetik az LMBTQ embereket a világban. Desmond Tutu és az LMBTQ-közösség kapcsolatáról itt írtunk részletesebben.

 

A Nobel-békedíjas érsek elítéli az LMBTQ-ellenes törvényeket

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb