Nagyvilág

A Nobel-békedíjas érsek elítéli az LMBTQ-ellenes törvényeket

A fokvárosi Nobel Square szobrai – A 2005 decemberében átadott téren az ország négy Nobel-békedíjasának, Albert Lutulinak, Desmond Tutunak, F. W. de Klerknek és Nelson Mandelának a szobrai állnak / fotó: Depositphotos

 

Dél-Afrika egyik legbefolyásosabb egyházi vezetője, Desmond Tutu az ENSZ számára rögzített videóüzenetében felszólal az LMBTQ-ellenes törvények ellen. Az apartheid elleni küzdelméért 1984-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett érsek ugyanilyen elnyomásnak tartja a diszkriminációt.

„El kell mondanom nektek: nem maradhatok csendben, amikor embereket büntetnek valami olyasmi miatt, amiről ők semmit sem tehetnek. Először is ott a nem, amikor korlátozzák a nőket pusztán azért, mert ők nők. De még károsabb, még szörnyűbb a tény, hogy embereket büntetnek, gyilkolnak, mindenféle szörnyűség történik velük pusztán és kizárólag a szexuális orientációjuk miatt. Ellenzem az ilyenfajta igazságtalanságot, ugyanazzal a szenvedéllyel, ahogy az apartheid esetében tettem.”

 

 

Az ENSZ homofóbia- és transzfóbia-elleni globális kampánya részeként készült videó különösen fontos Ghánában, ahol ebben a hónapban kezdték tárgyalni a családi értékekről szóló törvényt, ami a világ egyik legsúlyosabb homofób szabályozását jelentené. A homoszexuális kapcsolatok már jelenleg is 3 évnyi börtönnel büntethetőek az országban, de a törvényjavaslat még ennél is tovább megy. Magát az orientációt tennék büntethetővé, ami nemcsak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű személyekre vonatkozna – a Reuters tudósítása szerint őket bizonyos esetekben akár átnevelő terápiára is kötelezhetnék. A jogi szabályozás azonban az LMBTQ közösség támogatóira is vonatkozna, valamint mindenkire, aki szót emel a jogaikért, akik kifejezik a szimpátiájukat irántuk, vagy bármilyen közösségi vagy akár orvosi támogatásban részesíti őket. A törvénytervezet szerint mindezek miatt háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést lehetne kiszabni.

Az ENSZ és külföldi diplomaták is aggodalmukat fejezték ki a ghánai kormánynak a tervezett törvényjavaslat miatt, amit a helyi egyházi vezetők is támogatnak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin