Nagyvilág

Nem büntetik többé a homoszexualitást a Dominikai Közösségben

A Dominikai Közösség legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az azonos neműek közös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatának tilalmát. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az azonos neműek szexuális tevékenységét kriminalizáló törvény egyes részei ellentétesek az ország alkotmányával.

A karibi szigetország egyik állampolgára, egy meleg férfi, aki az ügyet perre vitte, azt állította, hogy a törvény sérti alkotmányos jogait. LMBTQ-aktivisták üdvözölték a döntést, és „jelentős mérföldkőnek” nevezték a Karib-térségben az LMBTQ-jogokért folyó küzdelemben.

A bíróság kimondta, hogy a szexuális bűncselekményekről szóló törvény 14. és 16. szakasza, amely az azonos nemű felnőttek közötti, konszenzuson, tehát beleegyezésen alapuló szexuális tevékenység kriminalizálása alkotmányellenes.

Kimberly Cenac-Phulgence bírónő az ítéletben leírta, hogy a bíróság úgy ítélte meg, hogy az említett szakaszok sértik a szabadsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához és a magánélet védelméhez való jogot – amelyeket az ország alkotmánya rögzít.

A névtelenül nyilatkozó felperes azt állította, hogy a törvény arra ítélte, hogy „állandóan büntetőjogi szankcióktól való félelemben kell élnie, amiért beleegyezésen alapuló szexuális tevékenységet folytat„, továbbá azzal érvelt, hogy a törvény „gyűlöletre és erőszakra ösztönzi őt és más LMBT személyeket„, ami szerinte megakadályozza, hogy „szabadon és méltósággal éljen és fejezze ki magát„.

Az ítéletre reagálva Daryl Phillip, a Dominikai Kisebbségi Jogok (MiRiDom) jótékonysági szervezet alapítója elmondta: „Ez az ítélet ígéretes útra tereli Dominikát az emberek méltóságának helyreállítása és az LMBTQ-emberek magánélethez, egészséghez, valamint a kínzástól és a rossz bánásmódtól való mentességhez való jogának védelme felé, összhangban a nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel.

Hozzátette azonban, hogy az ítélet nem jelenti azt, hogy „a homofóbia holnap megszűnik„. „Ez egy folyamat” – mondta Phillip.

Az Outright jelentése szerint az angol nyelvű karibi országokban az azonos neműek közötti szexuális tevékenységet büntető törvényeket először a britek vezették be az 1800-as években.

Az elmúlt években számos angol nyelvű karibi ország hatályon kívül helyezte ezeket a törvényeket, köztük Antigua és Barbuda, Barbados, Belize, Saint Kitts és Nevis, valamint Trinidad és Tobago. Saint Lucián jelenleg is folyamatban van egy hasonló ügy.

A karibi országok, ahol az azonos neműek közötti kapcsolatot még mindig büntetik: Guyana, Grenada, Jamaica, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin