Nagyvilág

A szerb elnök nem írná alá a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

fotó: ToskanaInc

 

Aleksandar Vučić szerb elnök május elsején a Blic-nek adott interjújában arról beszélt, hogy amennyiben a parlament elfogadja az azonos nemű párok jogi helyzetét rendező törvényt, azt ő nem írhatja alá. Mint elmondta, köztársasági elnökként az ő feladata az alkotmányos rend védelme, és mivel az alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg, ezért a törvényt visszaküldené a parlamentnek.

Csakhogy a törvénytervezet a bejegyzett élettársi kapcsolatról szól, nem a házasságról – emiatt fejezte ki döbbenetét a Belgrade Pride igazgatója, Marko Mihailović a Danas hírportál beszámolója szerint:

“Úgy véljük, meglehetősen furcsa, hogy Szerbia elnöke, aki maga is jogász, a törvény alkotmányellenessége miatt aggódik, mert ez egyszerűen nem az. Ez a törvény nem lehet alkotmányellenes, mert nem az azonos nemű párok házasságáról szól.”

 

A készülő törvény nem tenné lehetővé a gyermekek örökbefogadást az azonos nemű párok számára. Olyan alapjogokat rendezne, mint például az élettársak egymás utáni öröklését, a közös tulajdon szerzését, a nyugdíj kérdését, a kórházi látogatás és az egészségügyi döntések jogát.

Mihailović szerint a fentieken túl azért is érthetetlen az elnök kijelentése, mert a törvénytervezet szövege hónapok óta publikus, és azt ráadásul a Vučić pártja által vezetett kormány emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős minisztériuma írta. A minisztérium nem kommentálta az elnök szavait, de Mihailović ettől még bizakodó:

“Nem foglalkoznék túl sokat az elnökkel, reméljük, a kormány teszi a dolgát és a törvényt elfogadják, amint lehet.”

 

Könnyen előfordulhat, hogy Aleksandar Vučić csupán a választói kedvéért szólalt meg és végül aláírja majd a törvényt. Ha ugyanis az nem lenne elég, hogy az ország miniszterelnöke a nyíltan leszbikus Ana Brnabic, aki az elnök szövetségese, akkor ott a tény, hogy az Európai Unióba igyekvő Szerbia ad otthont jövőre az EuroPride-nak. Ezek után végképp furcsa lenne, ha az elnök a saját minisztériuma által írt törvénytervezetet épp a nemzetközi rendezvény előtt torpedózná meg.

 

 

“Biztosak vagyunk abban, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin