HírekPride

„Biztosak vagyunk abban, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz”

Interjú Marko Mihailović-csal, a Belgrád Pride koordinátorával

Aki itthon eddig nem hallott volna az EuroPride-ról, az idei bécsi helyszín biztosan sokaknak segített abban, hogy megismerjék ezt a minden évben más európai városban megrendezett eseményt. Az EuroPride rengeteg embert vonz a házigazda városba, és nagyon sokat segít az adott régió LMBTQ turisztikai fejlődésében. Aki figyelemmel követi az EuroPride eseményeket, az biztosan észlelte azt a tendenciát, hogy minden évben olyan ország kapja a rendezési jogot, ahol óriási bulival készülnek megünnepelni az ország és Európa LMBTQ életét, a szabadságot. De mi magunk is tudjuk, hogy nem mindenhol ilyen felhőtlen a helyzet.

A balkáni országok és így Szerbia meleg életéről sok pozitív dolgot nem hallhattunk az elmúlt években, kivéve talán a leszbikus miniszterelnökük megválasztását. Amikor nemrég kiderült, hogy a 2022-es EuroPride rendezési jogát megnyerték, természetesen én is azonnal felkaptam a fejemet. Felcsillant némi reménysugár, hogy az EPOA-nak (Európai Pride Szervezetek Egyesülete) is fontos lett, hogy az EuroPride események során ne csak azt mutassuk meg, mennyire felhőtlen a nyugati LMBTQ emberek élete, hanem lássuk azt is, mi történik az öreg kontinens kicsit borúsabb felén is. Egy percig sem gondolkoztam, és felvettem a kapcsolatot Marko Mihailović-csal, a Belgrád Pride koordinátorával, aki örömmel vállalta ezt az interjút még úgy is, hogy alig 24 órája volt a kérdések megválaszolására. Engem pedig óriási örömmel és büszkeséggel töltött el – sőt, néhány helyen még egy pár könnycseppet is elmorzsoltam –, hogy mi, magyarok is kaphatunk egy kis betekintést a szerb LMBTQ életbe, és abba, hogy mit jelent egy  ország számára egy ilyen lehetőség.

 

Marko Mihailović

 

Mesélnél egy kicsit a Belgrád Pride-ról? Mióta rendezitek meg, és hogyan változott az évek alatt?

A nyugat-balkáni országok közül elsőként Szerbia vállalkozott pride szervezésére. Az első Belgrád Pride-ra 2001-ben került sor, sajnos kevés sikerrel. A helyi rendőrség részéről nem éreztük a nyitottságot és a kellő felkészültséget az ellentüntetők kezelésére. Az első pride kudarcba fulladt, mert az ellentüntetők nemcsak a felvonulókra, de a rendőrökre is rátámadtak. A következő kísérletre nyolc évet kellett várni, de akkor már az elején ellehetetlenült a szervezés, ugyanis a hatóságok betiltották az eseményt arra hivatkozva, hogy nem lehet biztonságosan megrendezni. 2010-ben ugyan a szerb állammal együttműködve került sor a pride-ra, de sajnos akkor sem zajlott le az esemény zavargások nélkül, több rendőr is megsérült. Az állami tiltás ezt követően – annak ellenére, hogy ezt alkotmányellenesnek ítélték – 2014-ig volt érvényben. Ennek ellenére a Belgrád Pride-ot 2010 óta minden évben megrendezéstük, és az azóta eltelt években a rendőrség jelenléte folyamatosan csökkent. Az idei évben a pride hét több helyszínen, már több mint 90 programmal várja az érdeklődőket, és idén megrendeztük az első LMBTQ színházi fesztivált is.

Hol tart most a Belgrád Pride? Hány résztvevője van és miből áll a pride hét?

Az Európai Uniós országokat nem számítva a Belgrád Pride jelenleg a régió legnagyobb pride fesztiválja, és természetesen az ország legnagyobb LMBTQ eseménye is egyben. A Belgrád Pride megrendezésére minden évben szeptemberben kerül sor. A pride hét alatt számtalan eseményen vehetnek részt az érdeklődők, workshopokat, színházi és más kulturális előadásokat, filmvetítéseket, művészeti eseményeket tartunk, és természetesen partikat is szervezünk. Van például olyan eseményünk is, amire a világ számos pontjáról érkeznek aktivisták. A pride felvonuláson néhány ezer ember vesz részt, míg a pride hét programjai ennél is több érdeklődőt vonzanak.

 

 

Mennyire jár ki a felvonulásra helyi heteroszexuális lakosság? Mik a visszhangjai most a pride-nak?

Nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik támogatnak minket, sok heteró vesz részt mind a felvonuláson, mind a pride hét programjain. Ahogy  számos diplomata, emberi jogi aktivista és más emberek is, akiknek fontosak az olyan értékek, mint a szabad véleménynyilvánítás, és azt akarják, hogy a társadalmunk mindenki számára demokratikusabbá és befogadóbbá váljon.

Milyen most a meleg élet Belgrádban?

A belgrádi meleg élet gyorsan fejlődik, van néhány meleg és leszbikus bárunk, szaunák, és természetesen havi queer partik egyaránt. Mindezek közül a Pride Info Centert szeretném kiemelni, ami az első, mindenki számára nyitott LMBTQ intézmény egy belvárosi utcában. Minden héten különböző eseményeket szervezünk, és a központunk információs pontként szolgál mindazok számára, akik jobban meg szeretnék érteni az LMBTQ közösség jogaiért folytatott harcot az országban. Ezenfelül az Info Center biztonságos és támogató helyszínként szolgál azon fiatalok számára, akik egyébként nem tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel, és nem kapnak segítséget saját maguk elfogadásában.

Milyen ma LMBTQ emberként  Szerbiában élni?

Abban biztosak lehetünk, hogy a tíz évvel ezelőtti élethez képest nagyon sokat javult a helyzet az országban, sokkal biztonságosabb az LMBTQ személyek élete. Egyrészt amiatt, hogy a médiának köszönhetően az LMBTQ emberek láthatósága is drasztikusan megnőtt. Noha Belgrádban csaknem 2 millió ember él, a probléma inkább a város határain kívül keresendő, ugyanis vidéken továbbra is nagy a nyomás a közösségre, jobban jelen van a diszkrimináció, és természetesen problémát jelent az LMBTQ helyek hiánya is.

Mennyire változott az LMBTQ emberek élete azzal, hogy az országnak nyíltan leszbikus miniszterelnöke van?

Mindenféle túlzás nélkül mondhatom, hogy az elmúlt évtized legnagyobb eredménye, hogy Ana Brnabić miniszterelnök lett, ami nagyon nagy láthatóságot eredményezett a szerb LMBTQ közösség számára. A kinevezése nagyon sok embernek adott hitet, hogy LMBTQ emberként is lehetsz sikeres a szakmádban és érhetsz el nagy dolgokat az életben. Ugyanakkor személy szerint szomorú is vagyok, mert a beiktatása óta nem történtek látható előrelépések az LMBTQ jogok terén, ám biztosítékot kaptunk arra, hogy hamarosan látható és a mindennapokban is érezhető eredmények lesznek a jogalkotásban.

Mennyire van turisztikai vonzereje a pride-nak Belgrádban?

Minden évben egyre több és több LMBTQ turista érkezik a városba a Belgrád Pride idején. Elsősorban a régióból látogatnak el hozzánk, de évről évre növekszik azoknak a turistáknak a száma, akik a világ távolabbi országaiból érkeznek. Ebben az évben támogatást kaptunk a Szerb Idegenforgalmi Hivataltól, és a terveink között szerepel, hogy bővíteni fogjuk a velük való együttműködést, hogy növelni tudjuk a Belgrád Pride-ra érkező turisták számát.

Miért pályáztatok a 2022-es EuroPride rendezési jogáért? Mi a célotok az eseménnyel?

Az EuroPride rendezésére való jelentkezésünk elsődleges és legfontosabb oka az volt, hogy felhívjuk a világ figyelmét az LMBTQ közösség problémáira a Nyugat-Balkánon. Európa más országaiban ugyan továbbra is nagy szükség van az egyenlőségért folytatott küzdelemre, de addig mi itt, a Nyugat-Balkánon továbbra is az alapvető jogokért harcolunk, és olyan kérdésekkel és problémákkal szembesülünk, ami Európa északi részén már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. Meg szeretnénk mutatni a világnak, hogy annak ellenére, hogy az LMBTQ emberek elfogadottsága továbbra is alacsony az országban, mennyi mindent megtettünk ennek javítása érdekében az elmúlt 5-10 évben. Azonkívül, hogy meg szeretnénk mutatni az embereknek a Balkán szépségeit, amiért érdemes turistaként idelátogatni, az EuroPride rendezésével szeretnénk nyomást gyakorolni a régió kormányaira, hogy jobban bevonják magukat a minket érintő problémák rendezésébe.

 

 

Olyan pályázók voltak, mint Barcelona, Portugália, Dublin, Maspalomas. Mennyire éreztétek magatokat esélyesnek? És miért éreztétek azt, hogy nyerhettek?

Nagyon bíztunk abban, hogy a pályázatunkban felismerik azt, ami annak idején a pride mozgalmak középpontjában állt, ami a tiltakozás az LMBTQ emberek társadalmi helyzetének javítása érdekében. Nagyon erős pályázati anyagot fogalmaztunk meg, és az eredmények minket igazoltak.

Hogy fogadtátok az eredményt?

Természetesen nagyon boldogok voltunk az eredmény hallatán, és ez a győzelem további motivációt adott számunkra, hogy még keményebben dolgozzunk a jövőben. Most van három évünk arra, hogy a Belgrád Pride-ot továbbfejlesszük egy olyan eseménnyé, ahova a világ minden tájáról fognak érkezni emberek, hogy velünk együtt ünnepeljenek. De mindeközben a Belgrád Pride-ot nem csupán a sokféleség ünnepének kell tekintenünk, hanem különös figyelmet akarunk szentelni a pride hét során az emberi jogokért való küzdelemnek is.

A belgrádi EuroPride-ig még két rendezvényetek lesz. Ezeken az eseményeken lesz már olyasmi, amiből látható, mire számíthatunk 2022-ben?

Minden évben növekszik az eseményen résztvevők száma, és látjuk, hogy ez a növekvő tendencia nem áll meg. Nagyon hiányzik a szponzoráció, a vállalatok támogatása. Évek óta tárgyalunk nagyon sok nagyvállalattal, és csak az idei évben sikerült elérnünk, hogy kapjunk támogatásokat. Biztosak vagyunk abban, hogy az EuroPride ezt a folyamatot is segíteni és gyorsítani fogja, és még több nagyvállalatot tudunk bevonni az együttműködésbe, akik támogatni szeretnék majd a tevékenységeinket.

Mik a tervek – amiről már beszélni lehet – 2022-re?

Terveink között szerepel, hogy az EuroPride égisze alatt az egész Nyugat-Balkán problémáira felhívjuk a figyelmet, sőt ezen túlmenően Oroszország, Fehéroroszország, Törökország és más európai országok problémáira fókuszálva szeretnénk kiterjeszteni a szolidaritást olyan helyekre, ahol az LMBTQ emberek szó szerint az életükért harcolnak nap mint nap. Természetesen az emberi jogokért folytatott küzdelem mellett szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek a Balkán legjobb arcát is, aminek része a kiemelkedő vendégszeretetünk, a kiváló ételeink, és természetesen a szórakozás, a bulik, és a csodálatos emberek is.

Mit vártok attól, hogy Belgrád ad otthont az EuroPride-nak 2022-ben?

Elsősorban fel szeretnénk hívni Európa figyelmét a balkáni országok problémáira és arra, hogy ennek a régiónak valóban támogatásra van szüksége olyan emberektől, akik jobb helyzetben élnek, mint jelenleg mi. Meg kell továbbá mutatnunk a balkáni fiataloknak, hogy LMBTQ emberként is érhetsz el sikereket az élet minden területén, és hogy a szebb jövő nem csupán egy távoli álom.

Fel akarjuk szólítani és ösztönözni a többségi társadalmat, hogy ne tétlenkedjenek, hanem segítsenek nekünk abban, hogy a Balkán mindenki számára sokkal élhetőbb és jobb hely legyen. Biztosan vagyunk abban, hogy 2022-ig nagyon sok előrelépést fogunk tenni, és abban is, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz.

 

 

Milyen terveitek vannak addig, ami elősegíti, hogy minél sikeresebb legyen az esemény és minél több külföldi érkezzen hozzátok? Továbbá mire számítotok, ez mennyiben fogja megváltoztatni az országban élő LMBTQ emberek helyzetét?

Az elsődleges célunk, hogy partnerséget alakítunk ki a városi és állami szervekkel, és támogatásra ösztönözzük őket. Ezt követően tervet kell készítenünk arra, hogy milyen módon fejlesszük tovább a Belgrád Pride-ot, hogy 2022-re a lehető legtöbbet hozzuk ki az eseményből. Szeretnénk minél több pride-dal és emberi jogi szervezettel felvenni a kapcsolatot, hogy a segítségükkel üzeneteinket és követeléseinket az egész kontinensen hallják. Logisztikailag képesnek érezzük magunkat az EuroPride megszervezésére, hiszen már 6 éve szervezünk nagy eseményeket. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy több kihívással is szembe kell majd néznünk a szervezés során, de készen állunk ezekre a cél érdekében.

Végül pedig szeretném megragadni a lehetőséget, hogy felhívjam a magyar LMBTQ közösséget, hogy fejezzék ki szolidaritásukat, és jöjjenek el és élvezzék a hazánk, Szerbia csodáit a Belgrád Pride idején 2020-ban, 2021-ben, és természetesen 2022-ben is.

Erdei Zsolt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin