Itthon

Az azonos nemű párok javára módosult a csalad.hu oldal

A Háttér Társaság közérdekű bejelentését elfogadva a csalad.hu oldalon a családi pótlékra jogosultak köre kiegészült a bejegyzett élettársakra utalással, így a tájékoztató immár helyesen a házastársakkal azonos módon kezeli őket.

Az egyesület a csalad.hu honlapot fenntartó Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-hez fordult közérdekű bejelentéssel. A honlapon a családi pótlékról szóló tájékoztató a családi pótlékra való jogosultság körében felsorolta, ki tekinthető szülőnek. A házastárs mellett azonban nem tett említést a bejegyzett élettársakról, bár a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2009. évi XXIX. törvény utalószabálya ezt megkívánná. Beadványukban azzal érveltek, hogy a korábban működő Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint, ha egy állami szerv az általa közzétett tájékoztató anyagokban nem tünteti fel, hogy valamely kedvezmény vagy jogosultság a bejegyzett élettársakat is megilleti, szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósít meg. Az egyenlő bánásmód követelményét valamennyi közszolgáltatást ellátó szervezetnek be kell tartania, a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. sem kivétel ez alól.

A beadványban a Háttér Társaság javasolta a tájékoztató kiegészítését egy általános utalással a bejegyzett élettársakra, vagy a házastárs mellett mindenhol nevesítsék külön a bejegyzett élettársakat is. A honlap üzemeltetője az első javaslatot követve kiegészítette a tájékoztatót a következő mondattal: „(a) családi pótlékra való jogosultság során a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni”. Ezzel a tájékoztató a BÉK-ről szóló törvénnyel összhangban a helyes információt tartalmazza: a bejegyzett élettársakat a házastársakkal azonos módon megilletik a szociális juttatások.

A Háttér Társaság a szivárványcsaládok elismerése érdekében végzett érdekérvényesítési tevékenységét az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjából finanszírozott, az ÖKOTÁRS Alapítvány és partnerei által lebonyolított Közös értékeink program támogatásával végzi.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin