Nagyvilág

Koszovó elismeri az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát

Pride felvonulás 2023-ban Koszovó fővárosában / fotó: Facebook / Prishtina Pride

Koszovóban májustól elismerik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, jelentette be a kormány szándékát Albin Kurti miniszterelnök április 25-én. Az ország európai integrációjának része a tervezett intézkedés, amivel Koszovó lehet az első muzulmán többségű ország, ahol ez megvalósul, írja az Euractiv portál. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás során a koszovói lakosság 95,6 százaléka vallotta magát muszlimnak.

Jelenleg Montenegró az egyetlen nyugat-balkáni ország, ahol jogilag elismerik az azonos nemű párok kapcsolatát. Koszovó célja most az, hogy a második olyan ország legyen a régióban, ahol ez megtörténik, mondta Kurti Berlinben.

2022-ben a koszovói parlament leszavazott egy hasonló kezdeményezést, most azonban a miniszterelnök a májusra tervezett szavazáshoz élvezi pártja legtöbb képviselőjének támogatását. Kurti biztos benne, hogy átmegy a javaslatuk, de ehhez 11 ellenzéki törvényhozót is meg kell győznie.

Bár a politikai hozzáállás megváltozott, a javaslat továbbra is viszonylag népszerűtlen a lakosság körében – egy 2023-as felmérés szerint a koszovóiak mindössze 20 százaléka támogatja az azonos nemű párok jogi elismerését, ami így is 8 százalékkal több, mint 2015-ben volt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin