Nagyvilág

Szerbia jogilag is elismeri az azonos nemű párok kapcsolatát

Pride felvonulás Belgrádban 2018-ban / fotó: BalkansCat

 

Régóta húzódik a törvényhozási folyamat Szerbiában az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról. A Kurir szerint most felgyorsultak az események, miután tegnap az emberi és kisebbségi jogok, valamint a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium nyilvánosságra hozta a készülő törvényjavaslat főbb pontjait. Gordana Čomić miniszter szerint még a tavaszi ülésszak végén szavazhat róla a parlament.

Az elmúlt években a szerbiai pride felvonulások legfőbb célkitűzése egyértelműen a párok jogi helyzetének rendezése volt. A most vázolt törvénytervezet családként ismerné el két azonos nemű, felnőtt ember életközösségét.

A hagyományosan homofóbnak számító Balkánon a bejegyezett élettársi kapcsolat is óriási előrelépés. Az egyenlő házasság azért sem merülhet fel, mert a szerb alkotmány 2006 óta kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg a házasság fogalmát.

A törvénytervezet egyébként a házassághoz nagyon hasonló jogokat biztosít. Ezek közül a legfontosabb a helyi LMBTQ közösség számára régóta hangsúlyosan és szimbolikusan is az, hogy kórházi kezelés esetén a másik fél hozzátartozói minőségben látogathasson és járhasson el. Ezen túlmenően a közös vagyon, a nyugdíj és az öröklés kérdését is a házassággal egyenlő módon rendezi a tervezet.

Boris Milićević miniszterhelyettes szerint a tervezet közzététele bizonyítja, hogy megvan a politikai akarata a törvény elfogadásához.

„A törvény elfogadása sok ember számára rendezi a legfontosabb kérdéseket, mert ez nem csak az LMBTQ közösség tagjairól szól, hanem a családjaikról, a barátaikról, az üzleti partnereikről is. Ez mindenképpen egy jó kiindulási alap.”

 

A miniszterhelyettes szerint az azonos nemű párok jogi helyzetéről szóló törvénytervezetet még a tavaszi ülésszak során elfogadhatják, ez a terve Ana Brnabić miniszterelnöknek. Milićević hozzátette, Szerbia szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, a csatlakozásig pedig a jogharmonizáció keretében az uniós normákhoz kell igazítania saját jogszabályait, ennek része a most zajló jogi folyamat is.

A 2022-es EuroPride házigazdája a tervek szerint épp Belgrád lesz, a helyi pride koordinátorával készült beszélgetésünket itt olvashatjátok:

 

“Biztosak vagyunk abban, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin