Lifestyle

A meleg párok házassága jóval nyugisabb, mint a heteróké

 

A meleg párok házassága kevésbé stresszes, mint a heteroszexuális vagy akár a leszbikus párok házassága – ez derül ki egy amerikai kutatásból, amit a házasságon belüli stressznek szenteltek. A nők helyzetét vizsgálva arra jutottak, hogy az azonos nemű párral házasságban élő nőket is kevesebb stressz éri, mint a férfival házasságban élőket.

A kutatást vezető Michael Garcia a New York Times-nak elmondta, hogy azt eddig is tudták, hogy egy házasságban a nőket éri a legnagyobb stressz, de az csak most lett világos, hogy ez az állítás csak a heteró házasságokban állja meg a helyét.

Ezzel szemben a meleg párok helyzeti előnyben vannak a lehetséges stresszfaktorok minimalizálásakor. A házimunkát többnyire egyenlőbb módon osztják meg, a szexuális életüket nyíltabban és őszintébben képesek megbeszélni, mint a legtöbb heteró házaspár, továbbá a nemükből fakadóan nagyobb érzelmi autonómiát és függetlenséget élveznek.

 

 

Debra Umberson, az University of Texas szociológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a heteroszexuális házasságokban a stressz java a nőre hárul: neki kell minden beleadni, hogy megpróbálja kitalálni a társa érzelmi és testi igényeit. Ha ez nem lenne elég, a nők abban a hitben szocializálódnak, hogy az érzelmi támogatás biztosítása az ő felelősségük.

„De ez nagyon máshogy működik, amikor egy nő egy másik nővel él kapcsolatban. Két nő esetében sokszor fordul elő a nyújtott gondoskodás viszonzása, ráadásul mindkét házastárs tisztában van a másik igényeivel és preferenciáival, és aktívan reagálnak is ezekre.”

Umberson szerint eközben a heteroszexuális házasságokban sok férj magától értetődőnek veszi a kapott gondoskodást, gyakran nincsenek is tisztában a feleségük által elvégzett munka valódi mennyiségével, és általában nem ismerik fel azt, amikor a feleségüknek érzelmi támogatásra lenne szüksége. A kutató a meleg párok esetében az érzelmi gondoskodás visszafogott formájára hívja fel a figyelmet, amit a felek akkor nyújtanak, amikor arra valóban szükség van, nem pedig egyfajta rutinszerű kötelezettségként élik meg.

A nemi szerepek ráadásul a házimunkában is jelentős szerepet játszanak, a hagyományos felfogás szerint ezt a nőktől várják el a heteroszexuális házasságokban. Az azonos nemű párok esetében azonban az egyéni preferenciák alapján osztják szét a feladatokat a felek, nem pedig automatikusan a nőiesnek-férfiasnak gondolt feladatokra ítéltetnek a házastársak.

 

 

A kutatás eredményei szerint a gyereknevelést és a gyerekek ellátását az azonos nemű párok 74 százaléka közösen végzi, ez az arány azonban csak 38 százalék a heteroszexuális házasságokban, ahol általában elsődlegesen a nő felelőssége a gyerekek ellátása (is).

A tanulmány megjegyzi, hogy noha a meleg pároknál előforduló nyitott kapcsolatok számát rendre eltúlozzák, de a házasságon kívüli szex nagyobb valószínűséggel fordul elő náluk – viszont gyakrabban is vannak részletes megállapodásaik arról, hogy mi a megengedett vagy mi tilos. Érdekes eredmény ugyanakkor, hogy míg a meleg férfiak randizási szokásait sztereotip módon csapongónak szokás tartani, de amint hivatalos lesz a kapcsolatuk a házasság formájában, ugyanolyan stabil kötelék jellemzi őket, mint a férfi-női házasságokat.

 

 

Erősebb a homofóbia ott, ahol nincs házassági egyenlőség

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin