Hírek

Erősebb a homofóbia ott, ahol nincs házassági egyenlőség

Kutatások bizonyítják, hogy a homofóbia és az LMBTQ közösség iránt érzett előítéletek magasabbak azon kelet-európai országokban, ahol egyelőre még nem legalizálták az azonos neműek házasságát.

 

 

 

Az Európai Szociológiai Szövetség (ESA) szerint a kormányok kudarcának tudható be, hogy az azonos neműek kapcsolatának legalizálása ilyen szorosan összefügg a lakosság rétegeiben meglévő homofóbiával – írja a Pink News.

Ezzel szemben, a kutatók úgy látják, az LMBTQ közösség elfogadása növekedett azon országokban, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Viszont az olyan országokban, ahol még nem jött létre a házassági egyenlőség, mint például Oroszországban, az elfogadottság alacsonyabb szintet ér el.

Takács Judit professzor és Dr. Szalma Ivett, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai vállalták a feladatot, hogy átvizsgálják a 2002 és 2016 között végzett kutatási adatokat, melyek 30 országból és 335 ezer embertől származnak. A résztvevőket arról kérdezték, mennyire értenek egyet az alábbi kijelentéssel: a meleg férfiaknak és leszbikusoknak szabadon kellene élniük életüket, ahogyan ők szeretnék.

A legtöbb országban növekedett az elfogadás mértéke, de például Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban és Ukrajnában csökkent. 2016-ra Oroszország, Magyarország és Litvánia inkább ellenezte ezt az álláspontot, mintsem hogy egyetértett volna vele.

Az LMBTQ közösség mostanra fokozott erőszakot tapasztal, amire példa az LMBTQ mentes zónákat jelző matricák Lengyelországban és az orosz weboldal, ami segítségével melegeket lehetett „levadászni”.

 

LMBT mentes zónát jelző matricák Lengyelországban

 

Takács Judit augusztus 21-én osztotta meg a kutatások végeredményeit az Európai Szociológiai Szövetség konferenciáján:

„Azok a volt szocialista országok, ahol még most sem legalizálták az azonos neműek házasságát, egyre intoleránsabbak a melegekkel és a leszbikusokkal szemben. Az elfogadás legnagyobb mértékű emelkedése a dél-európai országokban figyelhető meg, mivel a vizsgált időszak alatt sok intézményesítés történt a területeken, ami jogi lehetőségeket teremtett az azonos neműek házasságának. Ilyen Ciprus, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország, melyek közül az utóbbi két országban már meg is valósult az azonos neműek házasságának legalizálása. Az elmúlt tizennégy évben a korábban említettekhez hasonlóan növekedett az elfogadás Németországban, Svájcban, Ausztriában és Nagy-Britanniában is.”

A kutatások azt is kimutatták, hogy a homofóbia inkább az elszigeteltebb, kevésbé tanult közösségekben alakul ki. A hivatalos közlemény szerint minél gyakrabban léptek kapcsolatba az emberek vallásos csoportokkal, annál kevesebb volt rá az esély, hogy elfogadják a melegeket és a leszbikusokat. És minél tanultabb egy ország társadalma, annál valószínűbb, hogy elfogadja az LMBTQ közösséget.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin