Színes

Meleg pasik vallanak arról, hogy miért is vannak egyedül

fotó: Hudson Graves on Unsplash

 

Miért is vagyok egyedül? – olyan kérdés ez, amit sokan feltesznek maguknak. A válaszok életkortól és élethelyzettől függően igen változatosak lehetnek, de az biztos, hogy a meleg férfiakat különösen érinti.

Egy 2018-as amerikai felmérésből például kiderül, hogy a 45 év feletti meleg férfiak 57 százaléka volt egyedülálló. Ez az állapot az életkor előrehaladtával egyre nő, ahogy a kapcsolatban élők elveszítik a párjukat. A meleg férfiakra vonatkozó statisztika azonban így is kilógott a sorból, mivel magasabb arányt mutatott, mint a leszbikus vagy a biszexuális nőkre vonatkozó adatok.

Ráadásul nem csak a 45 év feletti meleg férfiakról van szó. A Community Marketing & Insights által végzett 2017-es felmérés szerint a jó tíz évvel fiatalabb korosztályban a meleg és biszexuális férfiak 69 százaléka volt egyedülálló, míg ugyanebben a korosztályban a leszbikus és biszexuális nőknek csak az 54 százaléka.

Az okokat keresve túl egyszerű lenne elintézni annyival, hogy “nem találtuk meg az igazit”, ezért a Queerty a témával foglalkozó anonim válaszokat szemlézte. A Redditen több száz reakció érkezett a “Mit gondolsz, miért vagy szingli?” kérdésre. Ezek között volt olyan, aki a hektikus munkarendjében találta meg az okot, mert így nem tud társasági életet élni, de az egyik legtöbb kedvelést kapott válasz mégis ez volt:

„Azt hiszem, nem vagyok jó abban, hogy mélyebb, intimebb szinten kötődjek a férfiakhoz.”

 

Egy másik válaszadó úgy érzi, nála az ok a magas elvárások, a szorongás és a rossz szokások elegyében keresendő. Az esetenként akár irreális igényeket egyébként sokan említették. “Magasak az elvárásaim, de azoknak a pasiknak is, akikkel randizok.”

Az önbizalomhiány is többször előkerült a válaszok között: “Bátortalan vagyok, introvertált, társasági helyzetekben szorongok, nem keresek elég pénzt, kemény vagyok magammal szemben, és alacsony az önbizalmam a randizáshoz.”

Az egyedüllét okát szintén sokan találták meg a külsejükben vagy a testsúlyukban. Még akkor is, ha a szépség relatív, és nem mindenki ugyanazt tartja vonzónak – csak azért, mert valaki nem találja önmagát vonzónak, még nem lehet azt feltételezni,, hogy mások is ugyanígy gondolják. A feminin megjelenéstől a túlsúlyon át a testképzavarig számos okot soroltak fel a válaszadók, és akadt, aki egyszerűen összefoglalta: “Tudom, hogy nem vagyok jó pasi alapanyag. Akkor miért erőlködjek?”

De nemcsak ezért mondhat le valaki egy idő után a társkeresésről, hanem a korábbi tapasztalatok miatt is, ha azt feltételezi, hogy úgyis mindenki csak egyéjszakás kapcsolatot akar. Ezeken túl pedig olyan külső tényezők is nehezítik a keresést, mint hogy a nagyvárosokon kívül jóval kevesebb is a lehetőség az ismerkedéshez.

Az egyedülállók egy másik része viszont azt válaszolta, hogy egyszerűen nem is keresnek kapcsolatot. Boldogok egyedül is. Így gondolja egy olyan válaszadó is, aki egy 10 éves kapcsolaton van túl. „Bármennyire is jó lehet, ha van valakid, azért ez is tud kimerítő lenni.”

A szingliség azonban könnyen tartósíthatja önmagát – többen is azt válaszolták, hogy már annyira hozzászoktak, hogy nehezen találnának helyet egy társnak az életükben:

„Mivel felnőtt életem túlnyomó részében egyedül voltam, tulajdonképpen eléggé kényelmes számomra, hogy szingli vagyok. Nem érzem, hogy szükségem van egy kapcsolatra ahhoz, hogy viszonylag boldogan éljek. Ezért a motivációm, hogy találjak valakit egy párkapcsolathoz, alacsony… Iszonyú különleges ember kellene ahhoz, hogy be akarjam vonni az életembe és megváltoztassam miatta az életemet (és valószínűleg fordítva is igaz).”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin