Hírek

A meleg ír miniszterelnök orvosként segíti a járványhelyzet kezelését

 

Idén februárban pártja elvesztette a parlamenti választásokat, így már csak ügyvezető miniszterelnökként van hivatalban Leo Varadkar, amíg feláll az új kormány. Az orvos végzettségű Varadkar 2003-ban végzett a Trinity College Dublin orvostudományi karán és hét évig praktizált, mielőtt a politika felé fordult. A koronavírus-járvány miatt azonban visszatér az eredeti szakmájához.

Kormányfői feladatai mellett heti egy műszakban a telefonos orvosi vizsgálatokban vesz részt. Ezek során az érvényben lévő egészségügyi protokollnak megfelelően a lehetséges fertőzötteket anélkül kérdezik ki a panaszaikról, hogy a járványveszély miatt személyesen felkeresnének egy háziorvosi rendelőt.

„Sok családtagja és barátja is az egészségügyben dolgozik. Ő is segíteni akart, akármilyen csekély formában is”

– nyilatkozta szóvivője a Reutersnek. A 41 éves Varadkar édesapja orvos volt, édesanya pedig nővér, de párja, Matthew Barrett is szintén orvos, ahogy a politikus nővérei és azok férjei is szintén az egészségügyben dolgoznak.

Az erősen katolikus, sokáig konzervatívként ismert Írországban az elmúlt években hatalmas előrelépések történtek az LMBTQ jogok terén. Az országban 1993-ig a homoszexualitás még büntetendő volt, 2015-ben pedig már népszavazáson döntöttek az írek az egyenlő házasságról. Ezzel Írország lett az első ország, ahol az azonos nemű párok házasságát népszavazás hagyta jóvá. Még hónapokkal a referendum előtt az akkor még egészségügyi miniszter Varadkar egy élő rádióműsorban coming outolt:

“Meleg vagyok, ez nem titok, de nem is olyasmi, amit mindenkinek feltétlenül tudnia kellene. Nem ez határoz meg engem. Ahogy nem félig indiai politikus vagyok, ahogy nem orvos politikus vagyok, úgy nem is meleg politikus vagyok. Ez csak része annak, aki vagyok, de nem ez határoz meg engem, csupán a személyiségem egy része. Könnyen tudok ma már erről beszélni, de ez nem volt mindig így. Számomra ez már nem nagy dolog. Remélem, mások számára sem az. Az édesanyám aggódott, hogy majd megvernek az utcán, hogy elvesztem a mandátumomat, vagy hogy felhasználják politikai támadásokra ellenem.”

Miniszterelnökké választása utáni beszédében kiemelte:

“Ha a megválasztásom mutat valamit, akkor az az, hogy nem az előítéletek irányítják a köztársaságot.”

 

 

A hétvége legcukibb képei: Együtt kirándult az ír és luxemburgi miniszterelnöki pár

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin