Hírek

Meleg miniszterelnök Írországban

A nyíltan meleg Leo Varadkar lesz Írország következő miniszterelnöke, miután a pártján belüli szavazáson ő kapta a legnagyobb támogatást. A kereszténydemokrata, jobbközép Fine Gael párt vezetését elnyert Varadkar a 66 éves Enda Kenny miniszterelnököt váltja, aki 15 év után bejelentette visszavonulását.

 

A 38 éves Varadkar személyében sorrendben a negyedik nyíltan meleg politikus kerül hatalomra valamely országban a modern történelem során. Közülük csak a luxemburgi miniszterlnök, Xavier Bettel van hivatalban, korábban még Elio Di Rupo belga és Jóhanna Sigurõardóttir izlandi miniszterelnök vezette hazáját.

 

 

Az erősen katolikus, sokáig konzervatívként ismert Írországban az elmúlt években hatalmas előrelépések történtek az LMBTQ jogok terén. Az országban 1993-ig a homoszexualitás még büntetendő volt. 2015-ben már népszavazáson döntöttek az írek az egyenlő házasságról, ezzel Írország lett az első ország, ahol az azonos nemű párok házasságát népszavazás hagyta jóvá. Még hónapokkal a referendum előtt az akkor egészségügyi miniszter Varadkar egy élő rádióműsorban coming outolt:

„Meleg vagyok, ez nem titok, de nem is olyasmi, amit mindenkinek feltétlenül tudnia kellene. Nem ez határoz meg engem. Ahogy nem félig indiai politikus vagyok, ahogy nem orvos politikus vagyok, úgy nem is meleg politikus vagyok. Ez csak része annak, aki vagyok, de nem ez határoz meg engem, csupán a személyiségem egy része. Könnyen tudok ma már erről beszélni, de ez nem volt mindig így. Számomra ez már nem nagy dolog. Remélem, mások számára sem az. Az édesanyám aggódott, hogy majd megvernek az utcán, hogy elvesztem a mandátumomat, vagy hogy felhasználják politikai támadásokra ellenem.”

Miniszterelnökké választása után beszédében kiemelte:

„Ha a megválasztásom mutat valamit, akkor az az, hogy nem az előítéletek irányítják a köztársaságot.”

 

Leo Varadkar: „Prejudice has no hold in this Republic”

Speaking after being elected leader of Fine Gael, Leo Varadkar said it showed that ‘prejudice has no hold in this Republic’. The son on an immigrant is set t…

 

Párjával, a szintén orvos Matthew Barrett-tel két éve vannak együtt

 

A politikus párja a 30 éves, szintén orvos Matthew Barrett, akivel két éve élnek együtt. Ugyanakkor Varadkar határozottan kijelentette, hogy párja nem fog részt venni a hivatalos programokon.

„Matt tesz engem jobb emberré. De nem tervezem, hogy a páromat elcipeljem az állami rendezvényekre, kiállítsam a reflektorfénybe, elég neki a saját állása. Először is, nem vagyunk összeházasodva. Csak két éve vagyunk együtt. Másodszor, csak azért, mert ez a szokás a politikában, nem jelenti azt, hogy ennek így is kell lennie. Vegyük például Angela Merkelt! Már a harmadik ciklusát tölti kancellárként, csaknem 15 éve van hivatalban. A férje, Joachim Sauer mégis csak egyetlen egyszer vett részt vele hivatalos programon, mert megvan a saját állása, karrierje. Szerintem ezen a területen változás fog bekövetkezni, hiszen eddig hagyományosan olyan férfi vezetők voltak, akiknek felesége feladta saját hivatását azért, hogy férje politikusi ambícióit támogassa. Most azonban olyan korszakba érünk, ahol a házastársak már nem fognak csak ezért lemondani a saját karrierjükről.”

 

Leo Varadkar a szüleivel

 

Varadkar indiai származású, orvos édesapja a hatvanas években költözött bevándorlóként Írországba, ott ismerte meg későbbi ír feleségét, aki ápolónőként dolgozott. Leo fiúk szintén egészségügyi pályára lépett, és évekig praktizált orvosként kórházban, mielőtt főállású politikussá vált. 2011 óta több miniszteri posztot is betöltött és amikor most párvezető és miniszterelnök lett, azt mondta, indiai bevándorló édesapja biztosan nem hitte volna megérkezésekor, hogy fiából új hazájának vezetője lesz. Hozzátette, hogy apja büszke arra, hogy fiát a tettei, nem pedig a származása vagy az identitása alapján ítélik meg.

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin