Nagyvilág

Ismét a nyíltan meleg Leo Varadkar Írország miniszterelnöke

December 17-én az ír parlament 87:62 arányban jóváhagyta az új miniszterelnök kinevezését, így szombattól hivatalosan a kereszténydemokrata Fine Gael párt vezére, a nyíltan meleg Leo Varadkar vezeti az országot.

A szavazás ezúttal formaság volt csupán, mert a 2020-as választások után a formálódó kormánykoalíciót alkotó pártok (a Fianna Fáil, a Fine Gael és a Zöld Párt) megegyeztek, hogy a miniszterelnöki és a miniszterelnök-helyettesi poszton irányító Micheál Martin és Leo Varadkar félidőben helyet cserélnek. A helycsere után az eddigi miniszterelnök Martin a miniszterelnök-helyettesi pozícióval együtt a külügyminiszterit is átveszi.

Az Ír Köztársaság politikai rendszerében először történt hasonló hatalommegosztás, ráadásul két olyan párt között, amelyek csaknem egy évszázadon át uralták rivalizálva a helyi politikát.

Emiatt a BBC is emlékeztet arra, hogy a múltban a Fianna Fáil és a Fine Gael közötti koalíció elképzelhetetlen lett volna. Az ír anyától és indiai apától származó Varadkar miniszterelnökségével érdekes történelmi helyzet áll elő: az Egyesült Királyságot (a miniszterelnöke Rishi Sunak) és legközelebbi szomszédját, Írországot is indiai származású férfi vezeti.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin