Lifestyle

Tegnap éjjel egy főre olvadt a nyíltan meleg kormányfők névsora

Csütörtök éjjel Leo Varadkar ír miniszterelnök bejelentette lemondását Michael D. Higgins államfőnek. Az alkotmánynak megfelelően ő és kormánya az utód kiválasztásáig és annak parlamenti megerősítéséig ügyvezetőként azonban hivatalban marad.

Két héttel ezelőtt az ír parlamenti választáson egy párt sem szerzett többséget, aminek köszönhetően máig fennálló patthelyzet alakult ki. Varadkar 2011-2014 között közlekedésügyi, turisztikai és sportügyi miniszter, 2014- 2016 között egészségügyi miniszter volt, majd 2016-ban szociális miniszter lett. 2015-ben a házassági egyenlőségről szóló ír népszavazási kampány során coming outolt, és vált Írország első nyíltan meleg miniszterévé – majd 2017 júniusában miniszterelnökévé.

 

A Varadkar a 2019-es Belfast Pride-on Észak-Írországban

 

Ez nem határoz engem meg. Nem vagyok félig indai politikus, nem vagyok orvos-politikus, és ha már erről van szó, nem vagyok meleg politikus sem. Egyszerűen része annak, aki vagyok. Nem határoz meg, de a személyiségem része.” – nyilatkozta 2015-ben egy rádiónak.

Lemondásával egyetlen nyíltan meleg miniszterelnök maradt nemcsak Európában, de az egész világon: Xavier Bettel, Luxemburg 2013 óta hivatalban lévő miniszterelnöke.

Érdekesség, hogy tavaly nyáron a két politikus és párjaik Luxembourgban kötetlenül együtt is töltöttek egy délutánt. Cikkünk a cukiskodásról:

 

A hétvége legcukibb képei: Együtt kirándult az ír és luxemburgi miniszterelnöki pár

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin