Hírek

A legmagasabb rangú katona szerint sincsenek gondok a transzneműekkel

Az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb rangú katonája szerint egyáltalán nincsenek gondok a hadseregben szolgáló transzneműekkel. Kijelentésével ellentmond a Trump-adminisztrációnak, amelyik egy éve próbálja eltávolítani a transzneműeket a fegyveres erők soraiból.

 

 

Daniel A. Dailey az amerikai hadsereg legmagasabb rangú, nem kinevezett poszton szolgáló katonája. A hadsereg törzsőrmester (Sergeant Major of the Army, SMA) többszörösen kitüntetett háborús veterán, aki az iraki háborúban is harcolt, és akinek szavait most a CNN is idézte. Dailey elmondta, soha nem hallott semmiféle olyan problémáról, ami transznemű személy hadseregben való szolgálatával állna kapcsolatban. Ezzel csak megerősítette Mark A. Milley vezérezredes, a hadsereg vezérkari főnökének szavait, aki kongresszusi meghallgatásán szintén kijelentette, hogy nincsenek gondok a transzneműek szolgálatával.

 

Daniel A. Dailey

 

Donald Trump tavaly nyáron jelentette be a Twitteren, hogy minden transzneműt eltiltanak az USA fegyveres erőitől, azt állítva, hogy a hadseregnek döntő erejű és nagyarányú győzelmekre kell koncentrálnia, amelyet akadályoznak a transznemű katonák egészségügyi kiadásai. És úgy egyáltalán, a transzneműek bomlasztóan hatnak a sereg egységére.

Az USA hadseregében jelenleg 1,2 millióan szolgálnak, közülük 2450 transznemű. A Pentagon jelentése szerint ugyanakkor speciális orvosi igényeik ellátása minimális költség az amerikai hadsereg költségvetésében, és csak Viagrára ötször annyit költ a sereg egy évben, mint az összes transznemű orvosi ellátására.

Trump tavalyi döntését több szövetségi bíró is hatályon kívül helyezte, ezért idén márciusban újracsomagolt formában ismét megpróbálták átvinni. Az elnök által aláírt memorandumról Marscha Pechman szövetségi bíró azonban kimondta, hogy tartalmában alkotmányellenes, ezért nem lehet végrehajtani.

A kormány próbálkozásait kezdetektől fogva bírálják mind a hadsereg soraiból, mind vezető civil orvosok és pszichológus szakértők. A transzneműeket kizáró döntés ellen 56 nyugalmazott tábornok közös nyílt levélben tiltakozott, és rajtuk kívül is számos katonai vezető nyilvánosan kritizálta a teljes tiltást. Köztük Paul Zukunft admirális, az amerikai parti őrség parancsnoka; Richard V. Spencer haditengerészeti miniszter és Eric Fanning, az USA korábbi hadügyminisztere. Zukunft egy bizottsági meghallgatáson törvényhozási képviselők előtt azt is kijelentette, hogy ő egyetlen transzneműt sem fog eltiltani a szolgálattól, amíg erre határozott parancsot nem kap.

A márciusi újabb tiltási kísérlet óta az is kiderült, hogy döntésük előtt Trumpék még csak nem is egyeztettek se a hadsereg vezetésével, se jogi szakértőkkel, így aztán nem meglepő, hogy az nem állt meg a bíróság előtt.

 

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

A melegek már az iskolai matekpéldákban vannak - Írországban

Next post

A csehek háromnegyede támogatja az azonos nemű párok házasságát