Nagyvilág

Emlékművet kapnak a queer katonák az Egyesült Királyságban

 

Emlékművet építenek az Egyesült Királyságért harcoló queer katonák számára a Nemzeti Emlékhely Arborétumban, az angliai Staffordshire-ben – írja a The Guardian. Ez lesz az ország első ilyen emlékműve.

A mintegy 60 hektáron elterülő Nemzeti Emlékhely Arborétum célja az elesettek tisztelete, a szolgálat és az áldozatvállalás elismerése, valamint a brit fegyveres erők és a civil közösség büszkeségének erősítése. Az arborétumban több mint 400 emlékmű tekinthető meg.

A queer katonák tiszteletére a  Fighting With Pride civil szervezet állít emlékművet, akik 350 000 fontos (mintegy 160 millió forintos) pályázatot nyertek el erre a célra.

Az LMBTQ veteránok jótékonysági szervezete szerint az emlékmű „reprezentatív” és „a béke és az elmélkedés helye” lesz. Ugyanakkor sürgette a kormányt, hogy végre rendezze a queer veteránok kártalanítási igényét. Egészen 2000-ig az LMBTQ identitású katonákat elbocsáthatták a brit hadseregből, sokan mindenüket elvesztették, és pszichésen is megviselte őket a diszkrimináció és a megaláztatás.

„Elkötelezettek vagyunk egy méltó emlékmű megvalósítása mellett, de még rengeteg munka vár ránk, hogy a [homofób szabályzat] által leginkább érintett veteránokat kiemeljük a karrierjük elvesztése után rájuk szakadt szegénységből” – mondta Craig Jones, a Fighting With Pride elnöke.

A Fighting with Pride szervezet 2020-ban benyújtott egy javaslatot a kormánynak a kompenzáció mikéntjével kapcsolatosan, és tavaly újra tanácsot adtak nekik, ám továbbra sem történik semmi az ügyben. Az idő pedig az idős LMBTQ veteránok ellen dolgozik. A brit kormány 50 millió fontot szán a kompenzációra, bár hogy mikor és hogyan fizetik ki a károsultakat, továbbra sem tudni.

 

Az utolsó brit katona, akit elítéltek, mert meleg, ma is szenved a történtektől

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin