Hírek

56 nyugalmazott tábornok tiltakozik Trump transzneműeket a hadseregből kizáró döntése ellen

56 nyugalmazott, egykor az Amerikai Egyesült Államok hadseregében szolgáló tábornok és admirális írta alá azt a nyílt levelet, amely tiltazok Donald Trump múlt héten hozott döntése ellen, miszerint transznemű katonák ezentúl nem szolgálhatják katonaként hazájukat.

Donald Trump döntését Twitteren közölte a nagyvilággal

A bejelentés az elnök közvetlen környezetében is sokakat megdöbbentett, így például Trump köztudottan liberális és LMBT-barát lányát, Ivanka Trumpot is, aki nem mellesleg saját irodával is rendelkezik a Fehér Házban. Csupán pár munkatársnak volt információja a közelgő bejelentesről, amely mellett az amerikai kongresszus leginkább transzfób és homofób tagjai jó ideje lobbiztak már.

A felhozott érvek szerint az Egyesült Államoknak most döntő erejű és nagyarányú győzelmekre kell koncentrálnia, amiket akadályoznak a transznemű katonák egészségügyi kiadásai, és úgy egyáltalán, a transzneműek bomlasztóan hatnak az egységre. Az USA hadseregében jelenleg 1,2 millióan szolgálnak, közülük 2450 transznemű. A Pentagon jelentése szerint alig évi 8 millió dollárba kerül speciális orvosi igényeik ellátása, ami minimális tétel a költségvetésében.

A nyílt levél aláírói többek között ezt is felhozzák érvként. Továbbá egyöntetűen úgy vélekednek, hogy a döntés károsabb hatással lesz a seregre, mint a hírhedt “Don’t Ask Don’t Tell”, amelynek értelmében ugyan szolgálhattak meleg és leszbikus katonák a seregben, de ha identitásuk bizonyíthatóan napvilágra került, leszerelték őket. A szabályozást végül Barack Obama törölte el első elnöki terminusában.

A nyugalmazott tábornokok mellett számos transznemű katona is kikelt Trump döntése ellen, ahogy rengeteg, jelenleg is a seregben szolgáló magas rangú vezető, sőt, még az Egyesült Királyság hadseregének vezetői is hangot emeltek az emberi jogok területén történő visszalépés ellen.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb