Lifestyle

A fiúk is lenyúlják egymás kozmetikumait

Ahogy elmúltam harminc, tanácstalanul kérdeztem a barátnőimet, hogy oké, és most mit kenjek magamra? Konkrétan kiröhögtek azzal, hogy az igazán profik már a húszas éveikben elkezdenek valamilyen ránctalanító hatású készítményt használni. Ezt erős kétkedéssel fogadtam, arcpirító reklámipari fogásnak véltem – tévesen. Hiszen pontosan ebben az életkorban indul hialuronsav-termelésünk csökkenése.

Bőrünk üdeségét és lágyságát egy természetes szénhidrátnak, a hialuronsavnak köszönhetjük. Szervezetünkben szinte mindenhol előfordul, legnagyobb koncentrációban a bőrben és az ízületekben van jelen. Felelős a szöveteink (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Biztosítja a bőr hidratáltságát, méghozzá olyan hatásosan, hogy a teljes testben megtalálható vízmennyiség csaknem egyhatodát tudja segítségével a bőrünk elraktározni. Bőrünk szépségét tekintve tehát egyszerűen nélkülözhetetlen.

Esztétikai szempontból azonban van egy ugyancsak nem elhanyagolható tulajdonsága: termelődése a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, a húszas éveink elején azonban máris elkezdődik a mérséklődése. Negyven éves korunkra a hialuronsav termelődése a felére esik, és mire betöltjük a hatvanat, már csupán az eredeti mennyiség tíz százalékát állítja elő a szervezet. Beindul egy természetes folyamat – bőrünk elvékonyodik, szárazabbá válik, megjelennek a ráncok.

 

 

De nincs ez így mindenkinél! Az ezredfordulótól kezdve csodájára járnak a tévéstábok egy japán falu, Juzurihara lakóinak. Még a nyolcvanas éveikben járó időseknek is a koruknál sokkal simább, egészségesebb a bőre. A fiatalos külsőt nem méregdrága kozmetikumokkal érték el, hanem az étrendjük a megfejtés. Ennek alapját a taró, a helyben szatoimónak nevezett japán édesburgonya adja, amely extra módon serkenti az emberi szervezetben a hialuronsav termelését. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, vagy csak nem akarunk álló nap taró krumplit rágcsálni, akkor nincs mese, valahogy pótolnunk kell az idővel csökkenő hialuronsav mennyiségét. Nem meglepő, hogy minden ránctalanító hatású kozmetikai készítménynek ez az alapja, ezért nagyon könnyű beszerezni. Választani a termékek közül már annál nehezebb.

Ám a bőség zavarán túl számomra mindig további nehézséget okoz a hiperérzékeny bőröm. Már azon túl, hogy alapból problémás. Mindentől kipirosodik, és ha kipróbálok egy új kozmetikumot, akkor garantált, hogy szúr, feszül, húzódik, szárad. És miközben a bőröm nyűgös, én is az leszek, amikor még egy óra múlva is érzem magamon a készítmény illatát, legyen az akármilyen gyengéd vagy kellemes. A ránctalanító hatású, minőségi kozmetikumok emellett értelemszerűen nem a legolcsóbbak, ezért kétszer is meggondolom, hogy megvegyek-e olyasmit, amit egy-két alkalomnál úgysem használok tovább.

A totális tanácstalanság ilyen fokán belépnek az ismerősök és a körkérdés, hogy ki mit használ. A szerkesztőségben a srácok tippjein túl Erdei Zsoltitól egy flakont is kaptam: volt olyan rendes, hogy ideadta a sajátját kipróbálni. Jó, mondjuk a le’Gent márkán nem lepődtem meg annyira, tudtam, hogy ezt használja – tavaly szeptemberben külön cikket is szentelt a magyar márka termékeinek. A Hyaluron Concentrate for MEN-nel felszerelkezve megkezdtem az instant hialuronsav-bevitelt, ha már a szervezetem kevesebbet gyárt belőle így harminc felett. A szemkörnyék és az arc mindennapos ápolására szolgáló koncentrátumból pár cseppet vékonyan, könnyedén masszírozva kell felvinni a bőrre. A borotválkozás után is használható készítmény érzékeny bőrűeknek is ajánlható – ilyen szempontból azonnal rajongtam érte, mert a korábban említett szúró-feszülő érzésnek nyoma sincs, az pedig óriási pluszpontot ér nálam, hogy illatmentes.

De nemcsak illatanyagot nem tartalmaz – a márka egyébként is arról ismert, hogy termékei parabén-, paraffin-, színezék-, allergén- és GMO-mentesek. A koncentrátum organikus hatóanyagokat tartalmaz, ezek közül a hialuron regenerálja és feszesíti a bőrt; a Hydroviton egy 24 órás hidratáló komplexum; a pantenol pedig nyugtató, szerkezetjavító és gyulladásgátló hatással bír.

A márka ráadásul júniustól elindítja recycling programját. Ha valaki visszaviszi az üres üvegflakonokat, annak ötszáz forint kedvezményt biztosít a cég a weboldalon történő következő vásárlásból. És az sem utolsó szempont, hogy a kozmetikai iparban még ma is előforduló gyakorlattal ellentétben a le’Gent termékek tökéletesítése során nem kísérleteznek állatokkal. Az ilyesmit pedig csak szeretni lehet. Zsolti tehát eddig ezt a koncentrátumot használta.

Múlt időben, mert ezt bizony lenyúltam.

 

 

További információ és online webshop: www.legentcosmetics.com

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin