Egészség

Életmóddal a szép és fiatalos bőrért

Tudjuk, hogy a szépség belülről fakad, hiszen a belső nyugalom, az önbizalom, az öröm és a boldogság vonzóvá és kiegyensúlyozottá tesz minket. Azonban külső megjelenésünket illetően ugyanilyen fontossággal bírnak a mindennapi életmóddal összefüggésbe hozható döntéseink is. Az egészségtelen étrend, a sok ülőmunak, a mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek, a napozás és a szolárium használata, a nem megfelelő bőrápolás, az alváshiány és a túlzott mértékű stressz egyaránt megviseli a szervezetünket, s ezáltal a bőrünk állapotát is.

Ezek a tényezők a kor előrehaladtával egyre súlyosabban hatnak bőrünkre, azonban a megfelelő életmódbeli változtatásokkal mérsékelhetjük ezt a folyamatot, sőt, jó pár évvel megfiatalíthatjuk bőrünket. Az egészséges bőr érzete és látványa által nemcsak javul a közérzetünk, de magabiztosabban állhatunk helyet a magán és a professzionális életünk területein. Nézzük tehát, hogy mik azok az életmódbeli faktorok, amelyek hozzájárulnak bőrünk fiatalon tartásához!

Miért öregszik a bőrünk?

Mielőtt belemennénk az életmóddal kapcsolatos faktorokba, érdemes megértenünk, mi is okozza a bőr öregedését. A szervezetünkkel együtt, de nem párhuzamosan a bőrünk is folyamatosan öregszik. Körülbelül 25-28 éves korunktól kezdve a bőrünk már nem termel kollagén- és elasztikus rostokat, beindulnak a bomlási folyamatok és a folyamatos sejtelhalás következtében az öregedés jelei kisebb-nagyobb mértékben egyre inkább láthatóvá válnak. Ezeket a folyamatokat részben a genetikánk határozza meg, míg a másik számottevő tényező az életfunkcióink fenntartásával összeköthető folyamatok, mint a légzés és az emésztés. Az anyagcsere által ún. oxidánsok vagy szabadgyökök szabadulnak fel, melyek egy részét a szervezetünk természetes antioxidáns-mechanizmusai közömbösítik. Azonban az egészséget romboló életmód valamennyi formájával túl sok oxidánst juttatunk a szervezetünkbe és magába a bőrünkbe is, aminek közömbösítésére a szervezetünk önmagában már nem képes. Ekkor következik be a korai bőröregedés, aminek hatására bőrünk tág pórusúvá, szürkévé, ráncossá és petyhüdtté változik.

Étkezés

Az egészséges étkezés talán a legszámottevőbb faktor a bőr fiatalságának fenntartása érdekében. Az ételekben található antioxidánsok közömbösítik a szabadgyököket, a vitaminok és ásványi anyagok pedig ragyogóvá és élettel telivé teszik bőrünket. A mediterrán életforma és étrend, mely gazdag antioxidánsokban, azaz friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes értékű gabonákban, bab- és lencsefélékben, olajos halakban és magvakban, a legmegfelelőbb étkezési forma erre a célra. Az egészséges zsírok és antioxidánsok közé tartozó polifenolokban gazdag élelmiszerek: a zöld tea, 85%-os étcsokoládé vagy kakaószemek, vadlazac, szója, paradicsom, napraforgómag, dió, citrusfélék, káposztafélék, édes krumpli és tökfélék, valamint az avokádó bársonyos és sima bőrt kölcsönöznek.

A mediterrán étrenddel nemcsak bőrünk fiatalságát őrizhetjük meg, hanem az is fontos részet, hogy törekedjünk az idényjellegű termékek vásárlására, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst az adott évszakban. Emellett arra is ösztönöz, hogy tegyük szokássá azt, hogy legalább naponta egyszer egy étkezést családunk, párunk vagy barátaink körében töltünk el, az étkezőasztalnál ülve. Az ember szociális lény, épp ezért a közösségben való étkezés alkalmat ad a napi történesek és esetleges gondok megbeszélésére, ami csökkenti a stresszt és ezáltal az azzal összeköthető bőrproblémákat is. Ez az étrend, vagy inkább életmód nem utolsósorban óva int, hogy a könnyed emésztés érdekében lassan és jól rágjuk meg az ételt, kerüljük a túlevést, és mellőzzük mobiltelefonunk használatát étkezés közben!

 

Fotókredit: Unsplash

 

Testmozgás, stresszcsökkentés és alvás

A rendszeres testmozgás feszesíti a bőrt és elősegíti a vér- és nyirokkeringést, ami által oxigén és tápanyagdús vér jut a bőrhöz, és a salakanyagok elszállítása is hatékonyabbá válik. Az egyik legjobb edzési forma a jóga, hiszen egyszerre erősíti és nyújtja testünket, javítja az egyensúlyunkat, s a mentális egészségünknek is kedvez. Azonban a lényeg az, hogy megtaláljuk a számunkra legélvezetesebb mozgási formát, s ezt legalább hetente háromszor 1 órán át gyakoroljuk. A mozgással levezethetjük a stresszt, csökkenthetjük szervezetünkben a gyulladást, és kellemesebb, mélyebb alvást érhetünk el, amelyek mind hozzájárulnak a bőrünk fiatalon tartásához. A jó alvás különösen fontos, hiszen alvás közben az egyik legerősebb antioxidánst, az ún. glutationt termeli szervezetünk, így a nap folyamán elszenvedett oxidatív károkat hatékonyan semlegesíthetjük a bőrünkben is.

A megfelelő alvás érdekében teremtsünk jó alváshigiéniát: a szobahőmérsékletet állítsuk 17 és 20 fok közé, sötétítsünk be, és 2 órával lefekvés előtt már ne fogyasszunk nehéz ételt, valamint kerüljük az elektronikus eszközök használatát is. Helyette válasszuk az olvasást, mely elősegíti az elalváshoz szükséges melatonin termelését.

Rossz szokások

Az egészséges és fiatalos bőrképért mellőzzük, vagy ha már rászoktunk, hagyjunk fel a dohányzással, az alkohol- és kábítószerfogyasztással, hiszen ezek a szokások az oxidánsok tömkelegét juttatják a szervezetünkbe. Bár mindegyik szokás összességében öregíti a bőrt, a dohányzás különösen felelős a mimikai és mély ráncok kialakulásáért, a szürke bőrképért. Míg az alkohol kiszárítja a bőrt, és kitágult hajszálereket is okozhat, addig a különböző kábítószerek jellemzően sötét, szem alatti karikákhoz vezetnek. Ezeknek a szokásoknak a kialakulása összetett biológiai, pszichológiai és szociális tényezőkhöz köthető, épp ezért ha egyedül nem sikerül valamelyikről lemondani, ne féljünk segítséget kérni a megfelelő szakemberektől! A bőrünk biztosan hálás lesz.

A napozás, a szolárium és a bőrápolás

Sokak számára a barna bőr a vonzó külső egyik alappillérének számít, épp ezért a napozás és a szolárium nagy divatját éli a mai napig. Az átmeneti barnaságért azonban gyakorlatilag vásárra visszük a bőrünket. A szolárium extrém mértékben tartalmazza az öregedésért felelős UVA sugarakat, s a közhiedelemmel ellentétben nem termel D-vitamint a szervezetben, erre csak a napfény képes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a napozás bármilyen szempontból is egészségesebb lenne. A megfelelő mennyiségű D-vitamin beviteléhez inkább együnk olajos halakat, gombát és teljes értékű tejtermékeket, vagy pótolhatjuk a szükséges vitaminmennyiséget táplálékkiegészítővel. Habár a napozás és a szoláriumhasználat a leginkább felelős a bőr korai öregedéséért, a mindennapi napsugárzás szintén számottevő tényező. A fiatalos külső és a szép, egyenletes bőrfelszín érdekében minden nap használjunk széles spektrumú, jó minőségű, illatanyagmentes fényvédőt időjárástól és évszaktól függetlenül. Az oxidánsok nemcsak belülről, de a levegőből is érnek minket, szinte rátapadnak a bőrünkre és lebontják a kollagénrostjainkat. Ennek kiküszöbölésére minden este alaposan mossuk meg az arcunkat a bőrtípusunknak megfelelő arclemosóval, s használjunk antioxidáns tartalmú szérumot vagy krémet! Személyes kedvenceim közé tartoznak a retinoltartalmú készítmények. Te próbáltad már őket?

Kiss Milán

Instagram: @the_brain_healthpolymath

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin