Egészség

Készítsd fel a bőrödet a nyárra!

Végre itt a napsütéses jó idő, aminek a hatására egyre több időt töltünk a szabadban, s hamarosan a strandolás ideje is eljön. Az ehhez kapcsolódó tevékenységek, mint a fürdőzés, a túrázás és a szabad ég alatt való tartózkodás egyaránt megviselhetik a bőrünket, ez pedig pillanatnyi és hosszútávú kellemetlenségeket és bőrproblémákat okozhat. Azonban ha alaposan felkészítjük a bőrünket a nyárra, akkor mindezeket elkerülhetjük. Fedezzük fel, hogy mit is tehetünk ennek érdekében!

Radírozd le!

A fűtési szezon végével bőrünket száraznak, élettelennek és szürkének láthatjuk, ami részben a felrakódott felesleges bőrrétegek miatt van. Mivel a melegebb idő hatására egyre kevesebb ruhadarabot hordunk, érdemes felfrissíteni a bőrünket egy alapos testradírozással, hogy az egészségesen fénylő és egyenletesebb legyen. Habár mindenkit óva intenék a napozástól, azok számára, akik barna bőrre szeretnének szert tenni, szintén kedvező lehet az elhalt hámsejtek eltávolítása, hiszen így a bőr is egységesebben barnul majd. A legjobb testradírokat aszerint tudjuk felismerni, ha a szemcsék mellett valamilyen savat is tartalmaznak. A legtöbb esetben glikolsavval gazdagítják ezeket a készítményeket – ami személyes kedvencem is, hiszen ragyogóvá varázsolja a bőrfelszínt és idővel elősegíti a bőr feszességéért felelős kollagénrostok kiépülését is. De remek házi praktika a kávézaccal vagy a cukorral történő testradírozás is. Szimplán keverjünk a tusfürdőnkbe egy maréknyi cukrot és élvezzük annak vérpezsdítő hatását! A kávézaccban található koffein extra módon élénkíti a vérkeringésünket, s ebből kifolyólag a kellemetlen narancsbőr eltüntetéséhez is hozzájárulhat. Hetente egy vagy két alkalommal radírozzuk le testünket, amit ezt követően kenjük be testápolóval. Érdemes tudni, hogy a bőr koptatása érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugárzással szemben, épp ezért a ruhával nem fedett területek naptejjel való fedése kiemelkedően fontos nemcsak a napozás, de a mindennapi élet során is.

 

Fashion shot. Handsome young man model posing with a naked torso and sunglasses outdoor among white fabrics fluttering in the wind. Summer style. Sunlight.

 

Vásárolj be!

Fontos figyelembe venni, hogy nemcsak a direkt napozás, hanem bármilyen szabadban töltött tevékenység során fényvédőt kell használni, hiszen manapság az UV-sugárzás olyan erős, hogy akár egy rövid séta ideje alatt is le lehet égni. Egy-egy melegfront hatására már a késő tavaszi, korai nyári hónapokban is könnyen 30 fok felé emelkedhet a hőmérséklet, így könnyen a strandon találhatjuk magunkat. Mindkét okból kifolyólag érdemes felkészülni és már most beszerezni a napvédelemhez szükséges felszerelést. Mindig patikai terméket vásároljunk, amelyet kellemes viselni, nem ragad és lehetőleg illatanyagmentes. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amit szívesen fogunk használni. A ragadós vagy kellemetlen szagú termék gyakran nem kerül felhasználásra, és a bőrünk egészségével fizetünk érte utólag. Ha nincs lehetőség a textúra kipróbálására, akkor keressük az oil free, oil control, light weight és non-greasy feliratokat! Ha megengedhetjük magunknak, fektessünk be külön arcra és testre való készítményekbe, de vannak ma már az ajkainkra és a hajunkra kifejlesztett speciális termékek is. Kenjük újra ezeket a készítményeket 2-3 óránként, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak, és részesítsük előnyben az izzadásálló termékeket. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiséget használjunk, és bőségesen, vastagon kenjük be magunkat! A spray-s kiszerelésekre ez különösen vonatkozik. Javaslom, hogy szinte fürödjünk meg ezekben a készítményekben.

Étkezz tudatosan!

Ugyan a megfelelő napvédelem elsősorban külső szempontból fontos, de belsőleg is sokat tehetünk bőrünk védelméért, mégpedig a táplálkozásunkkal. A mediterrán étrend itt is kiválóan működik, de elsősorban a leveles zöldek (spenót, kel, tyúkhúr, rukkola és egyéb más salátafélék), a répa és a pirospaprika fogyasztása az, ami felvértezi a bőrünket a nap káros hatásaival szemben. A répa talán a legismertebb karotinoid-tartalma miatt, de a leveles zöldek – annak ellenére, hogy zöldek – a karotinoidok több fajtáját tartalmazzák és egyben a legerősebb antioxidánsforrások is. A karotinoidok nagy mennyiségű fogyasztása ad a bőrünknek egy alapszínt, ami egyben egy alacsony faktorszámnak is betudható. Ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a napsugárzás által felszabadult szabadgyökök kollagén- és DNS-romboló hatásától. Azonban ahhoz, hogy ez az antioxidáns felhalmozódjon a bőrünkben, idő kell, épp ezért már most érdemes ezeket a zöldségeket mindennaposan beiktatni az étrendünkbe, hogy aztán felkészültem várjuk a nyári hónapokat. Ne felejtsük azonban, hogy ezzel csak kiegészíthetjük, de nem pótolhatjuk a fényvédő használatát!

Kiss Milán

Instagram: the_healthpolymath

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin