Lifestyle

A fiatalabb fiútestvérek nagyobb eséllyel lesznek melegek

A hollywoodi színész Chris Evans (j) a szintén színész, nyíltan meleg öccse, Scott Evans társaságában a tavalyi Oscar-gálán

 

A születési sorrendnek talán több köze lehet a szexualitáshoz, mint azt sokan gondolják. Egy új kutatás szerint ugyanis nagyobb eséllyel lesz meleg az, akinek idősebb fiútestvére van.

A német és kanadai kutatók eredményei szerint a fiatalabb fiútestvérek 38 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek melegek, mint azok, akiknek nincs bátyjuk.

Ahogy arról a New York Post beszámol, a kutatók a szexuális orientáció területéről tíz különböző tanulmány adatait vetették össze. Eredményeikre összesen 5400 férfi családi információit vizsgálva jutottak. Kimutatták továbbá, hogy 3 báty esetén már kétszeres a valószínűsége a meleg testvérnek. A Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences magazinban publikált tanulmány egyúttal megerősít egy már korábban ismert összefüggést.

„A meleg fiúutódokat szülő nők általában termékenyebbek és több gyermeket hoznak a világra, mint a heteroszexuális fiúutódokkal bírók.”

A statisztikus David Spiegelhalter, a University of Cambridge professzora így értékelte a kutatás megállapításait:

„Alátámasztják azt az elképzelést, hogy a fiúutód születése után az anya immunválasza hatással van a később születő fiúkra. Vég nélkül zajlik a vita a homoszexualitás lehetséges genetikai vagy neveltetési okairól, de ezek a világos eredmények egyik kategóriába se illenek.”

Érdekes módon az idősebb testvér és a szexuális orientáció közötti kapcsolat csak a férfiaknál mutatható ki, a nők esetében nem találtak hasonló összefüggést. Azt a mostani tanulmány szerzői is elismerik, egyelőre nem ismert, miért így alakulnak a számok. Úgy vélik, a jelenségnek köze lehet ahhoz az elmélethez, amely szerint a fiúgyermeket szülő nők immunrendszere olyan fehérjemolekulák termelésébe kezd a szülés után, ami hatással lehet a későbbi fiú utódok agyi fejlődésére is.

Az elmúlt években számos tudományos kutatás foglalkozott a szexuális orientációval. Ezek között találunk olyat, amely szerint a balkezesek nagyobb eséllyel lesznek melegek; vagy hogy már a születés pillanatában eldől az aktív-passzív kérdés; és hogy akinek a gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, az jó eséllyel meleg.

 

 

Meleg testvérek

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin