Egészség

A bántalmazott meleg férfiak sokszor nem tekintik magukat áldozatnak

suffering, agony, abuse
Fotó: Žygimantas Dukauskas/Unsplash

A Glasgow-i Skót Egyetem vizsgálata szerint a párkapcsolatukban bántalmazott meleg és biszexuális férfiak nem tartják magukat áldozatnak – jelenti a BBC. A tanulmány szerint minden negyedik, párkapcsolatban élő meleg férfi szenved el bántalmazást, akár rövid távú, akár hosszú távú kapcsolatról legyen szó.

A bántalmazás lehet pszichológiai jellegű, de borzalmas beszámolók érkeztek durva fizikai bántalmazásról és nemi erőszakról is. A legújabb, tavaly készült tanulmány szerint az áldozatok nem mernek szólni az abúzusról, mert a férfiak közötti szexuális erőszakról kevés szó esik, így sokszor fel sem ismerik, hogy megerőszakolták őket. Más áldozatok arról vallottak az interjúk során, hogy izmos testfelépítésük miatt nem hinné el nekik senki, hogy bántalmazták őket.

„Úgysem hinnék el nekünk”

Az azonos nemű kapcsolatokban elszenvedett bántalmazásról kevesebb szó esik, mint a hagyományos férfi-nő kapcsolatok esetében. Dr Edgar Rodriguez-Dorans, az Edinburgh-i Egyetem pszichoterapeutája évek óta foglalkozik olyan meleg és biszexuális férfiakkal, akik ilyesmin mentek keresztül. A szakember szerint a legtöbbször az a baj, hogy az áldozat, vagy az elkövető (esetleg egyikük sem) sincs tisztában a beleegyezés fogalmával, vagy félreértik annak mibenlétét.

Az egyik páciense például arról számolt be, hogy akkor is hagyta, hogy a partnere közösüljön vele, amikor nem volt kedve a szexhez, mert úgy érezte, „elérhetőnek kell lennie a partnere számára”. Egy másik férfi egy chemsex partiról mesélt (olyan szexparti, amikor is drogok segítségével fokozzák a nemi vágyat), ahol annyira erős drogokat kapott, hogy alig volt eszméleténél, és szeretett volna inkább hazamenni. Miután megtagadta a szexuális aktust, megerőszakolták.

A terapeuta szerint ez a páciens bevándorló volt, ezért nem mert a rendőrséghez fordulni, mert attól tartott, úgysem hinnének neki. A férfi arra is rádöbbent, hogy a mindennapjai részévé vált ez az attitűd. „A partnerek egyfajta perverzióként élik meg ezt – nemet mondanak nekik, aztán kicsit erőszakoskodnak, jó buli” – mondja Dr. Rodriguez-Dorans.

A probléma részét képezi az is az orvos szerint, hogy a meleg férfiakat „túlszexualizálják”, és így gyakran a szexuális tevékenységen keresztül alakítanak ki kapcsolatot egymással. „Nincs baj azzal, ha a szexualitás felszabadító érzés, de olyan dinamikát alakíthat ki, amikor már nem érzik azt, hogy akkor szexelhetnek, amikor ők szeretnének” – tette hozzá.

Nehéz valódi segítséget kapni

Egy másik férfi arról mesélt a terapeutának, hogy az erőszakos exbarátját feljelentette a rendőrségen, de elhajtották azzal, hogy nincs bizonyíték arra, hogy veszélyben lenne az élete. A bántalmazó ex fenyegető üzeneteket küldött a férfinak, amit az meg is mutatott a rendőröknek. A bántalmazó aztán megpróbálta megfélemlíteni volt partnerét azzal, hogy a lakása előtt ácsorgott. Az áldozat emiatt évek óta agorafóbiától szenvedett, nem mert elmenni otthonról és pánikrohamok törtek rá.

Dr Rodriguez-Dorans szerint a bántalmazott meleg férfiak sokszor falakba ütköznek, ha segítséget próbálnak találni. A bántalmazottak számára létrehozott szolgáltatások nagy része nőkre specializálódott, ami a terapeuta szerint azt a narratívát erősíti az emberekben, hogy a nők „könnyebben válnak áldozattá”. Az LMBTQ közösség mentális segítésére létrejött szervezetek pedig túlterheltek.

Mégis, a leginkább kártékony hatása a társadalom által kialakított, férfiasságra vonatkozó téveszméknek van.
A férfiak nem tekintenek önmagukra bántalmazás áldozataként”, mondja Rodriguez-Dorans. „Akár 20 év is eltelhet, mire a szexuális abúzust elszenvedő emberek segítséget kérnek”.

Az elkövetők „nagy része lehetséges, hogy internalizált homofóbiával küzd, szégyenérzettel, a családjuktól való elszigetelődéssel és érzelmi tudatlansággal. Ez nagyon is elterjedt a férfiak körében, szexuális orientációtól függetlenül. A partnerük feletti hatalomgyakorlás olyan pozícióba helyezheti őket, ahonnan úgy érzik, a férfiasságuk biztosítva van.”

A terapeuta szerint hatalmas szükség lenne rá, hogy a rendvédelmi szervek tagjait kiképezzék arra, hogy felismerjék az azonos nemű párkapcsolatokban előforduló bántalmazás jeleit is.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin