Gasztronómia

Villásreggeli a Duna-parton

Ha megkérdezték tőlem, hogy mi a kedvenc ételem, sosem tudtam rá válaszolni. De ha valaki megkérdezi tőlem, hogy melyik a kedvenc étkezésem, akkor erre egyértelmű válaszom a brunch.

Ezt olyannyira komolyan gondolom, hogy a mai napig tartom magam ahhoz, hogy ha valaki a kedvenc reggeli ételemet (Eggs Benedict) megcsinálja nekem, az esélyt kap a házasságra. Egyelőre nem volt még bátor jelentkező erre a feladatra, de dolgozunk rajta. Számomra a brunch mondhatni kimerül a tojásos ételekben és az azt kísérő italokban, de ennél azért jóval több van benne.

 

 

Magyarul talán a villásreggeli, ami a legjobban fedi a brunch fogalmát, bár sokak számára szerintem a magyar változat még kevésbé ismert kifejezés. A brunch – ami egyébként a reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) szavakból keletkezett szóösszerántás – a legegyszerűbben megfogalmazva egy késői reggeli, ahol már alkoholt (elsősorban pezsgőt, habzóbort) is lehet fogyasztani.

Az Angliából származó, de az 1930-as években az USA-ból térhódításra indult brunch itthon is egyre népszerűbbé vált, és egyre több étteremben tartanak vasárnaponként Sunday Brunch-ot. Én pedig általában szeretem felfedezni az ilyen helyeket és eseményeket, így nem mondhattam nemet az InterContinental Budapest ARZ libanoni éttermének meghívására sem, ahol egyedi és különleges élményben volt részem.

A Dunakorzón található szálloda étterméből a Dunára és a Budai Várra nyílik kilátás, ezért a vizuális élmény már mindenképpen ötcsillagos. Az ARZ étterem svédasztalos brunch kínálata picit eltér a megszokottól, ami előnyös is, mert a korábbiakhoz képest nem olyan egyhangú.

Nagy öröm volt számomra, hogy a kínálatban közel-keleti előételek is szerepelnek, amelyek közül a humusz vagy a moutabel kihagyhatatlanok. De ugyanilyen volt számomra a tokaji zselés kacsamáj és a leveles tésztában sült füstölt lazac is.

 

 

Mivel az ARZ étteremben a Sunday Brunch a megszokottnál picit később, délben kezdődik, ezért a svédasztalon több olyan étel is megtalálható, ami már inkább az ebédhez köthető. A kínálat nemzetközisége nem csupán a közel-keleti ételekben, hanem a délkelet-ázsiai ízekben is visszaköszön. A thai gasztronómiából jól ismert és általam nagyon kedvelt ananászos currys csirke vagy a thai kókuszos-zöld currys csirke is a keleti konyha ízeit erősíti.

Az italok terén a nemes hagyományokhoz tartja magát az ARZ Sunday Brunch, ugyanis a klasszikus frissen facsart narancs juice, az üdítők és a pezsgő mellett magyar fehér és vörösborokból is válogathatunk, amelyet természetesen tartalmaz az all you can eat brunch összege.

A desszertekhez érve pedig már abszolút gondban van az ember, ugyanis a hazai és nemzetközi kínálatból elég nehéz választani egyet. Créme brulée vagy éppen csokoládés profiterol golyók, esetleg egy passion fruit tart? Igazából mindegyiket imádom, ezért maradtam a mindegyikből-egy-kicsit verziónál, amit abszolút nem bántam meg, és a több mint egyórás brunch végére biztosan állíthatom, hogy a vizuális élmény mellett az ízélmény is ötcsillagos.

 

 

A InterContinental Budapest ARZ éttermében a Sunday Brunch tökéletes választás azoknak, akik még a fővárosi kínálatban is mindenképpen egyedi kilátás mellett szeretnék élvezni a villásreggelijüket, miközben a klasszikusoktól kicsit eltérően több nemzet konyhájából is válogathatnak az all you can eat svédasztalos brunch keretében.

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin