Hírek

Vietnámban azt tanítják az iskolákban, hogy melegnek lenni egy betegség

Továbbra is azt tanítják a vietnámi fiataloknak az otthonaikban és az iskolákban, hogy az azonos neműek közötti vonzalom betegség és mentális probléma, amiből kigyógyulhatnak, és amit kezelhetnek. Mindez attól függetlenül történik, hogy az országban olyan törvényekről szavaztak az elmúlt években, amelyekkel támogatnák és megvédenék az LMBTQ-jogokat.

 

 

A szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos megbélyegzés és megkülönböztetés is hozzájárul az LMBTQ fiatalok verbális zaklatásához és megfélemlítéséhez, ami bizonyos esetekben akár testi erőszakhoz is vezethet. Az aktivisták éppen ezért vették fel a kapcsolatot a vietnámi kormánnyal, hogy az lépéseket tegyen az LMBTQ-jogok védelmének érdekében – írja a The Guardian.

„Az LMBTQ jogi mozgalomnak köszönhetően a társadalmi tudatosság, valamint a szexuális irányultság és a nemi identitás elfogadása növekedni kezdett Vietnámban az elmúlt évek során. A kormány cselekedetei viszont nem igazán tükrözték mindezt. […] A lassabb politikai változások egyik eredménye az, hogy a társadalmi felfogás sok esetben elavult. Például széles körben elterjedt az a vélemény, miszerint az azonos neműek közötti vonzalom mentális betegségként diagnosztizálandó”

– nyilatkozta Graeme Reid a Human Rights Watch-tól.

Az LMBTQ-diákok szóbeli bántalmazása nagyon is gyakori az állami és a magániskolákban, mind a vidéki és a városi területeken. A diákok és a tanárok is sokszor használnak lekicsinylő szavakat a témában. A tanárok például legtöbb esetben úgy beszélnek a homoszexualitásról mint mentális betegségről, és a szülők erőszakkal, kitagadással vagy orvosi kezelésekkel fenyegetik a gyermekeiket, ha azok melegek.

Egy tizennyolc éves meleg fiú, Quân, egy interjú során számolt be arról, hogy a gimnáziumi biológia tanára szerint LMBTQ-nak lenni egyenlő azzal, ha valaki betegségben szenved. Mindeközben a szintén tizennyolc éves Tuyêt így emlékezett vissza a gimnáziumi oktatásra: „Egy olyan órán, ahol a családról és a házasságról tanultunk, a tanárunk azt mondta: a homoszexualitás egy betegség, és nagyon rossz dolog.

„Nagyon nagy nyomás nehezedik a gyerekekre, hogy heteroszexuálisok legyenek. Folyamatosan arra hivatkoznak, hogy az azonos neműek egymás iránt érzett vonzalma olyasmi, amit könnyedén meg lehet változtatni” – mondta egy iskolai tanácsadó a Human Rights Watch-nak.

2015-ben Vietnám azzal került a hírekbe, amikor törvényhozása megszavazta, hogy lehetővé tegyék a nemi megerősítő műtétek után az egyének új neme alatt történő regisztrációt. A törvény hatályba lépése azonban a mai napig várat magára.

2019-ben a vietnámi oktatási minisztérium olyan iránymutatásokat dolgozott ki, amelyek elfogadóbban viseltetnének az LMBTQ-közösség felé, és mindez visszatükröződne a tantervben is, ám az iskolákban egyelőre még nem hajtották végre a változtatásokat. Vietnámmal ellentétben Kambodzsa, Japán és a Fülöp-szigetek már intézkedéseket tett annak érdekében, hogy védelmezzék az LMBTQ-fiatalokat.

„Még több erőfeszítésre van szükségünk a kormánytól, hogy felszámolja a diszkriminációt, és egy biztonságosabb és elfogadóbb tanulmányi környezetet teremtsen a fiatalok számára” – mondta el véleményét Ngo Le Phuong Linh, az egyik érdekképviseleti csoport tagja.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin