Nagyvilág

Újabb homofób támadás Lengyelországban, neonácik lehetnek az elkövetők

Szaporodnak a brutális homofób támadások Lengyelországban, a közelmúltban történt gyűlölet-bűncselekményeket már az Egyesült Államok varsói nagykövetségének ügyvivője is elítélte. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten egy csapat maszkos támadó homofób gyalázkodások közepette rontott rá a Homokomando nevű sportszervezet tagjaira egy közparkban.

A gdański támadást követően – ami után két sportolót kórházba kellett szállítani – több lengyel és külföldi nagyvárosban szolidaritási akciót hirdettek. A „Mától együtt edzünk” nevű eseményen Brüsszeltől Varsóig tucatnyi településen vonultak ki a parkokba a homofób indíttatású erőszak ellen tiltakozók közösen sportolni.

Katowicében és Varsóban azonban a rendőrség név szerint összeírta a résztvevőket, és ahogy a sportszervezet a Facebookon írja, ezt kizárólag az ő esetükben tették meg a hatóságok, másokkal nem foglalkoztak. És miközben a katowicei sportnapra nyolc autóval is felvonultak a rendőrök, addig Wrocławban megismétlődött a gdański támadás.

Ismét egy csapat, maszkos férfi rohanta meg a sportolókat, a Staromiejskim parkban személyi sérülés azonban ezúttal nem történt, mert a résztvevőknek sikerült elmenekülniük. A támadás után nem sokkal egy kitakart arcú csoportkép jelent meg az Összlengyel Ifjúság nevű szerveztet Facebook-oldalán a „Milyen volt a mai edzés?” felirattal. A kép egyértelműen a helyszínen készült, és a posztban a Homokomandót is megjelölték.

 

 

A lengyel Noizz portál szerint ezzel a szélsőjobboldali ifjúsági szervezet közvetve elismerte, hogy ők állnak a támadás mögött. A Gazeta Wyborcza szerint a kép először Marcin Osowski, a Wrocław Egyetem egyik diákjának, az Összlengyel Ifjúság egyik vezető tisztségviselőjének a Twitterén jelent meg, aki méltatta a támadás után készült fotót.

Az egyetem emiatt közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy minden hasonló eset az intézmény fegyelmi szerve elé kerül.

„Az erőszak és a gyűlöletbeszéd dicsőítése, valamint bármilyen csoporthoz való tartozás alapján mások kirekesztése mind olyan viselkedés, amely sérti a Wrocław Egyetem hallgatóinak méltóságát.”

 

A közleményben az egyetem leszögezi, hogy elutasítják a megkülönböztetést és az erőszakra való felbujtás minden formáját.

A szélsőségesen nacionalista és radikális katolikus Összlengyel Ifjúság az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligájához áll közel. Több tagjukat néhány éve náci karlendítés közben fényképezték le, a fotóik akkor egy újságban is megjelentek, a szervezet a pride felvonulások elleni tüntetésekkel hívja fel magára rendszeresen a figyelmet. A szervezet vezetője 2019-ben egy halotti bizonyítványt állított ki a gdański polgármester, Paweł Adamowicz nevére „a liberalizmus és a multikulturalizmus terjesztése miatt.” Adamowiczot pár nappal később meggyilkolta egy 27 éves férfi.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin