Nagyvilág

Szaporodnak a brutális homofób támadások Lengyelországban

“Jesteśmy ludźmi nie ideologią” – Emberek vagyunk, nem ideológia, ez áll a homofób lengyel elnök ellen tüntetők tábláin. Lublin, Lengyelország, 2020. június 16. Fotó: a_widz

 

A gdański rendőrség vizsgálja annak a szerdai támadásnak a körülményeit, amely során szabadban sportoló LMBTQ aktivistákra támadt rá egy csoport. A hatóságokat este hét után riasztották, hogy a helyi Reagan parkban egy csapat rohanta le és bántalmazta a két férfit. Az Onet hírportál tudósítása szerint a két áldozatot kórházba szállították a támadás után, az elmenekült csoport tagjait pedig a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi a rendőrség.

A Gazeta Wyborcza úgy tudja, hogy a Homokomando nevű LMBTQ sportegyesület tagjaira támadt rá hangosan buzizva az agresszív csoport. A sportegyesület hetente tart edzéseket a parkban, és mint mindig, most is vittek magukkal egy szivárványzászlót. A Facebookon közzétett közleményükben azt írják, mintegy 30 maszkos férfi támadt rájuk, de ennek ellenére is kitartanak:

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, továbbra is megtartjuk az edzéseinket. Továbbra is részt veszünk az emberi jogi tüntetéseken, és büszkén visszük magunkkal a szivárványzászlót. Azt követeljük, hogy emberként bánjanak velünk. Mert emberek vagyunk, nem ideológia.”

 

Utóbbi kijelentés már a homofóbiával kampányoló Andrzej Duda elnök kapcsán is előkerült. Amikor ugyanis a politikusok azt állítják, hogy ők csupán az „LMBTQ-ideológia” ellen küzdenek, akkor hazudnak: valójában a buzizásra fogékony tömeget akarják megszólítani, akik a nem létező ideológia helyett az embereket veszik célkeresztbe. Nem véletlen, hogy korábban a lengyel zsidóság vezetői is arra figyelmeztettek, hogy a politikusok részéről tapasztalható dehumanizáló, homofób uszítás ahhoz hasonló, ahogy a második világháború előtt beszéltek Lengyelországban a zsidó közösség tagjairól.

Gdańsk polgármestere, Aleksandra Dulkiewicz közleményében azt írja, dühöt és szégyent érez a támadás miatt, és felhívja a lakosságot, hogy ne legyenek közömbösek a homofób támadásokkal szemben, és állítsák meg a gyűlölet gyorsuló gépezetét.

Ugyanis nem csupán Gdańskban történt hasonló eset. A múlt hónapban, február 17-én egy kézen fogva sétáló meleg párra késsel támadtak Varsó Mokotow kerületében, a támadót még mindig keresi a rendőrség.

Bix Aliu, az Egyesült Államok varsói nagykövetségének ügyvivője a Twitteren ítélte el a közelmúltban történt gyűlölet-bűncselekményeket.

„Elítéljük az LMBTI-személyek elleni támadásokat, mint ami tegnap Gdańskban és a közelmúltban Varsóban történt. Mindannyiunknak joga van félelem nélkül élni – függetlenül attól, hogy kit szeretünk.”

 

 

A Gazeta Wyborcza hozzáteszi, hogy hasonló gesztust sem az ország elnöke, Andrzej Duda, sem a miniszterelnök Mateusz Morawiecki nem tett eddig.

 

 

A lengyel miniszterelnök leállna a homofóbiával az uniós pénzekért cserébe

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb