Hírek

Úgy néz ki, megbukik a román népszavazás a házassági jogokról

Alig 5% ment el szavazni az alkotmánymódosításról, mely komolyan érintheti az LMBTQ jogokat.

Mint Magyarországon, Romániában is arra készülnek, hogy az alkotmányban világosan kijelentsék, hogy csak és kizárólag férfi és nő között létezhet a házasság intézménye, ezzel teljesen ellehetetlenítve az azonos neműek házasságát.

Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke leadja szavazatát

Ám Romániában az alkotmánymódosítás ellen a kérdés eldöntését a népre bíztak. A népszavazás két napig tart, tegnap kezdődöt, ma fejeződik be, ahhoz, hogy az eredmény eredményes legyen 30%-os részvételi arány szükséges.

Ami a jelek szerint nem igazán fog összejönni, hiszen tegnapig csupán az emberek 5,72 százaléka vonult az urnákhoz. Miután Romániában több mint 19 millió embernek van szavazati joga, ez összesen nagyjából egymillió embert jelent. A legnagyobb részvételi arányt Bihar megyében mutatták ki, ott a szavazásra jogosult polgárok 8,67%-a ment el szavazni, míg a legkevesebben Hargita (2,2 %) és Kovászna (2,3 %) megyében szavaztak – érdekes, hogy ebben a két megyében a legnagyobb az ott élő magyarok aránya.

A kérdéssel kapcsolatban nagy kampányolás sem történt. Senki sem buzdított a nem szavazatra, az ellenzők pedig arra buzdították a voksolókat, hogy ne szavazzanak.

Az eredmény már csak azért is meglepő, mivel a szavazáshoz kapcsolódó petíciót korábban 3 millióan írták alá.

A szavazás elleni lépésként mellesleg a román Legfelsőbb Bíróság kihirdette, hogy az LMBTQ párokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heterókat. Erről itt olvashattok:

https://humenonline.hu/romania-a-meleg-csaladokat-ugyanazok-a-jogok-illetik-mint-a-heterokat/

Forrás: MTI

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin