Hírek

Románia: A meleg családokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heterókat

Romániai legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az LMBTQ párokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heteroszexuálisokat.

Az Alkotmányos bíróság kijelentése szerint az LMBTQ pároknak ugyanúgy kijár a privát és a családi élet, mint a heteróknak és fontos lenne elismerni jogaikat mint bíróságilag, mind tövényileg.

A döntés még azelőtt az október 6-7-én esedékes nemzeti referendum előtt hozták meg, mely lehetetlenné tenné  az azonos neműek házasságát az országban azáltal, hogy az alkotmányban világosan kijelentenék, hogy házasság csak nő és férfi között köttethet. Csakúgy, mint Magyarországon.

Az Amnesy International már felemelte szavát a referendum ellen, kijelentve, hogy az homofób irányú.

A román LGBT+ civil szervezet, az Accept egyik képviselője, Teodora Ion-Rotaru szerint a döntés extrém fontosságú: “A döntés szerint az azonos nemű párokat ugyanolyan jogok illetik, ment a heterókat. A bíróság kimondta, hogy a azonos nemű családok ugyannnyit érnek, mint a heteroszexuális családok.”

Bár a döntés örvendetes, sajnos Romániában ettől még korántsem rózsás a helyzet, hiszen több mint 3 millión írták alá a kérdéses, homofób referendumot.

Ha többet szeretnél megtudni Románia helyzetéről, olvasd el interjúnkat a kolozsvári Pride szervezőjével, Lucian Dunăreanuval:

„Erdély sokkal toleránsabb az LMBTQ közösséggel szemben”

A referendumról itt olvashatsz:

Alkotmányban tilthatja meg Románia az azonos neműek házasságát

 

Forrás: Pink News

Previous post

Nem vizsgálják az orosz hatóságok a homofób gyűlöletbeszédet

Next post

Leszbikus párokkal készült fotósorozat a mensturációs szexet övező tabu ellen