Hírek

Románia: A meleg családokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heterókat

Romániai legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az LMBTQ párokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heteroszexuálisokat.

Az Alkotmányos bíróság kijelentése szerint az LMBTQ pároknak ugyanúgy kijár a privát és a családi élet, mint a heteróknak és fontos lenne elismerni jogaikat mint bíróságilag, mind tövényileg.

A döntés még azelőtt az október 6-7-én esedékes nemzeti referendum előtt hozták meg, mely lehetetlenné tenné  az azonos neműek házasságát az országban azáltal, hogy az alkotmányban világosan kijelentenék, hogy házasság csak nő és férfi között köttethet. Csakúgy, mint Magyarországon.

Az Amnesy International már felemelte szavát a referendum ellen, kijelentve, hogy az homofób irányú.

A román LGBT+ civil szervezet, az Accept egyik képviselője, Teodora Ion-Rotaru szerint a döntés extrém fontosságú: “A döntés szerint az azonos nemű párokat ugyanolyan jogok illetik, ment a heterókat. A bíróság kimondta, hogy a azonos nemű családok ugyannnyit érnek, mint a heteroszexuális családok.”

Bár a döntés örvendetes, sajnos Romániában ettől még korántsem rózsás a helyzet, hiszen több mint 3 millión írták alá a kérdéses, homofób referendumot.

Ha többet szeretnél megtudni Románia helyzetéről, olvasd el interjúnkat a kolozsvári Pride szervezőjével, Lucian Dunăreanuval:

„Erdély sokkal toleránsabb az LMBTQ közösséggel szemben” – Humen Online

Tavaly rendezték meg az első kolozsvári pride-felvonulást, melyet bár a kormányzat és különböző szervezetek minden erejükkel megpróbáltak ellehetetleníteni, végül nagyjából ezer ember vett rajta részt, békében és a sajtó figyelmének középpontjában. A teljesítmény már csak azért is óriási, mivel Romániában a kelet-európai szinthez képest is nehezebben alakult az LMBTQ jogok sorsa, és a társadalmi elfogadottság …

A referendumról itt olvashatsz:

Alkotmányban tilthatja meg Románia az azonos neműek házasságát

 

Forrás: Pink News

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb