Nagyvilág

Románia elismerheti az azonos nemű párok EU-ban kötött házasságát

 

Az Európai Unió Bíróságának öt évvel ezelőtti döntését követően úgy tűnik, Romániában végre elfogadhatják az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát – írja a Balkan Insight.

A most elkészült törvénytervezet szerint Romániában jogi dokumentumokká válnának az uniós országban kiállított házassági bizonyítványok.

Florina Presada, az ACCEPT jogvédő szervezet igazgatója szerint ez azonban félrevezető lehet. „Első pillantásra ez jó hírnek tűnik. Sajnos nagyon kevés az, amit a kormány ezzel a törvényjavaslattal elérhet” – nyilatkozta.

Kifejtette, hogy a javasolt jogszabály értelmében „a más tagállamban házasságot kötött európai polgárokat Romániában nem ismerik el házastársként, csupán tartózkodási jogot kapnak”.

Azzal is érvelt, hogy a románoknak, beleértve az azonos nemű párokat is, ugyanazokkal a jogokkal kellene rendelkezniük, mint minden uniós polgárnak, beleértve a házasságkötéshez való jogot is. Az LMBTQ közösség tagjai nem különleges feltételeket szeretnének, hanem egyenlő jogokat. Ráadásul a külföldön elismert élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokat Romániában továbbra is családi kötelékben nem élő külföldinek fogják tekinteni.

Az unió bírósága 2018-ban kimondta, hogy az uniós tagállamban kötött azonos nemű párok közötti házasság anyakönyvi kivonatát a továbbiakban nem kell átvezetni a román nemzeti anyakönyvi nyilvántartásba. A bíróság döntése azonban nem mondta ki, hogy az államnak legalizálnia kell az azonos nemű párok házasságát.

A román kormány szerint az uniós bíróság döntésének adaptációja kötelező Romániára nézve, aminek be nem tartása súlyos anyagi következményekkel járhat. A törvénytervezet ugyan a parlament elé kerül szavazásra, de Presada szerint elképzelhető, hogy tovább fogják halasztani az elfogadását.

Románia nemrég jelentette be, hogy megtámadja az Emberi Jogok Európai Bíróságának májusi határozatát, amely alapján az országnak el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin