Nagyvilág

Az eddigi legnagyobb pride-ot rendezték meg Bukarestben

 

Június 30-án több mint 27 000 ember részvételével zajlott le a valaha volt legnagyobb pride felvonulás Bukarestben – írja a Szabad Európa Rádió.

A 19. alkalommal megrendezett esemény mottója a „Készen állunk” volt. Nemcsak a fővárosban, de más román településeken is tartottak pride-ot, többek között Kolozsváron, Jászvásáron, Nagyváradon és Temesváron.

A felvonulás nagyrészt incidensek nélkül zajlott, bár néhány felvonulót a rendőrség kiszedett a tömegből, és korábban egy ellenmenet is felvonult a városban „A normalitás menete” néven. A pride-hoz 25 ország nagykövetsége is csatlakozott.

Románia azon kevés európai uniós országok egyike, ahol még csak a regisztrált élettársi kapcsolatot sem engedélyezik az azonos nemű párok számára, annak ellenére, hogy a román alkotmány két ember önként kötött házasságaként írja le a család fogalmát, nemek említése nélkül.

Az országban nagy befolyása van az ortodox egyháznak, melynek a lakosság 85%-a tagja. Az egyház többször is hevesen tiltakozott az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának engedélyezése ellen.

Románia elutasította az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2023-as ítéletét, amely szerint az ország megsérti az azonos nemű párok jogait azzal, hogy megtagadja az egybekelésük törvényes elismerését.

Az ACCEPT LMBTQ jogvédő szervezet felmérése szerint a román lakosság 68%-a egyetért azzal, hogy a queer családokat is megilleti a jogvédelem, de csak az emberek 43%-a fogadná el az egyenlő házasságot.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin