Nagyvilág

Románia nem áll készen az azonos nemű párok élettársi kapcsolatára

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) májusi ítélete szerint a román kormány megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét – a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot – azzal, hogy nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát vagy élettársi kapcsolatát. A bíróság kimondta, hogy a tagállamok a korábbi ítéletek alapján kötelesek valamilyen formában biztosítani az azonos nemű párok jogi elismerését.

Az EJEB ítéletét követően 2024. március 25-ig kellene Romániának bemutatnia a javaslatait az azonos nemű párok törvényi védelméről. Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtök este az Europa FM rádiónak erről azt mondta, a román társadalom erre nem áll készen. „Nem az első és nem is az utolsó, hogy az EJEB elmarasztalja Romániát. Romániát elítélték már a börtönökben alkalmazott bánásmód miatt is. Ez nem tartozik a prioritásaim közé, és ismétlem, nem hiszem, hogy Románia jelenleg készen áll” – idézi a román miniszterelnököt a Krónika. „Nem vagyok érzéketlen. Nincsenek fenntartásaim. Vannak barátaim, akik más férfival vannak kapcsolatban. Nekem nincs ezzel problémám. De most egy miniszterelnök szemszögéből beszélek.”

Romániában 2024-ben helyhatósági, európai parlamenti, általános és elnökválasztást is tartanak, emiatt Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke azt tartaná célszerűnek, ha ez a téma csak 2025-ben kerülne a parlament elé. Más esetben a szélsőjobboldali pártok a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltést könnyedén felhasználnák a jövő évi választási kampányban. Ugyanakkor a román miniszterelnök friss kijelentésére úgy reagált a Transtelex-nek, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése pusztán politikai akarat kérdése. „Egyszerűen arról van szó, hogy a társadalomban vannak előítéletek, és a parlament, a politikai pártok nem állnak készen arra, hogy szembenézzenek ezekkel az előítéletekkel, és elmagyarázzák a választóknak, hogy az élettársi kapcsolat egy olyan minimális szabvány, amely nem jelent veszélyt a társadalomra.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin