Hírek

Transznemű nő írt történelmet az ENSZ-ben a pakisztáni delegáció tagjaként

Egy pakisztáni nő lett az első nyíltan transznemű személy, aki egy állami delegáció tagjaként vehetett részt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) munkájában.

 

Aisha Mughal (jobb szélen)

 

Aisha Mughal – aki Pakisztán Emberi Jogi Minisztériumában dolgozik – képviselhette hazáját Genfben, ahol az ENSZ a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló, 1979-ben elfogadott egyezményhez benyújtott jelentést tárgyalták. Mughal ezek után a Twitteren köszönte meg Pakisztánnak, hogy helyet adott neki az ENSZ-ben – írja a Pink News.

„Nagyon hálás vagyok a főnökömnek, amiért hitt bennem, és a részese lehettem a pakisztáni kormány küldöttségének. Elismerem a kormányom erőfeszítéseit, hogy Pakisztán transznemű közösségét még inkább a társadalom részévé tegyék, és elfogadóbb környezetet teremtsenek számukra. […] Több transznemű nő is részt vett már ezeken a tárgyalásokon, de még csak a civil szervezetek képviselőiként. Ez volt az első alkalom, hogy egy transznemű személy egy kormányküldöttség tagjaként lehetett jelen.”

Mughal véleménye szerint Pakisztán példaértékűvé vált az egész világ számára a transzneműek jogait illetően.

„Büszke vagyok arra, hogy pakisztáni transznemű nő vagyok.”

Mughal genfi utazására azután került sor, hogy néhány héttel ezelőtt Pakisztán lehetővé tette az ingyenes egészségügyi ellátást a transznemű emberek számára. Mostantól az ország minden transznemű polgára ingyenes egészségügyi ellátásban részesül, beleértve a nemi megerősítő műtéteket.

A kormány különleges egészségügyi kártyát ad a transzneműeknek, amely hozzáférést biztosít az állami egészségbiztosítási rendszerhez, amit 2015-ben vezettek be azok számára, akik napi 2 dollárnál kevesebbet keresnek, de a transz közösségre nem vonatkozik az anyagi kitétel.

A miniszterelnök, Imran Khan úgy nyilatkozott, hogy a kormány felelősséget vállal a transznemű emberekért, akiktől korábban folyamatosan megtagadták a kezeléseket, valamint a kórházi személyzettől és más betegektől csakis bántalmazást, negatív hozzáállást kapnak. A kormány éppen ezért azt is tervezi, hogy külön várótermeket alakít ki a transznemű embereknek.

Transz-barát mecsetet terveznek Pakisztánban

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin