Hírek

Először kaphattak jogosítványt transz nők Pakisztánban

Pakisztán négy közigazgatási egységéből először Hajber-Pahtunhva tartományban kaphatnak jogosítványt a transznemű nők. A 27 milliós régióban sokan élnek közülük, ezért indították helyi szinten a jogosítványszerző programot.

 

 

A program kezdetén rögtön háromszázan jelentkeztek, az első tizenöten most vehették át a jogosítványukat, a többiek pedig folyamatosan kapják kézhez, közölte a pesavari rendőrség képviselője. Yasir Khan Afridi azt is elmondta, külön autóvezetői tanfolyamot indítanak a transzneműeknek. A tanfolyam díját a lehető legalacsonyabb összegben határozzák meg, ami fontos szempont a zömében a társadalom peremén élők számára.

Pakisztánban a transz közösség jogi és társadalmi helyzetét az állam fokozatosan próbálja rendezni. A transzneműek számára elérhető a harmadik nem az útlevelek kiadásakor, hamarosan ezt a személyi igazolványoknál és a jogosítványoknál is bevezethetik. A pakisztáni parlament felsőháza egyhangúlag fogadta el a napokban azt a törvénycsomagot, ami több védelmet biztosít a transz közösségnek. A diszkriminációellenes szabályokon kívül szigorítottak például a közösség elleni bűncselekmények megítélésén – akár halálbüntetés vagy 25 év börtön jár annak, aki nemi erőszakot követ el egy transznemű személy ellen, az emberrablásért pedig életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak.

 

 

A még a parlament jóváhagyását is igénylő törvénycsomag továbbá lehetővé teszi, hogy orvosi bizottság jóváhagyása nélkül változtassák meg hivatalosan a nemüket. A jogok mellett olyan gyakorlati és alapvető kérdéseket is rendeztek, amik eddig még jobban megnehezítették az életüket. Mostantól jogalap nélkül nem lehet kilakoltatni a transznemű bérlőt – aki mégis megteszi, az hat hónap és két év közötti börtönt és pénzbüntetést kockáztat. Rendezték továbbá az öröklés kérdését, amiből eddig ki voltak zárva a transzneműek, valamint vállalkozói kölcsönt is igényelhetnek.

Farzana Jan transznemű aktivista volt az, aki elsőként megkaphatta a jogosítványát, korábban pedig a harmadik nemet is elismerő útlevelet. A sajtótájékoztatón elmondta, a jogosítvány segíthet a közösség tagjainak abban, hogy az iszlám köztársaságban egyéb munkát is vállalhassanak, mint a tradicionálisan sorsukként kijutó koldulás, szórakoztatás és tánc, valamint prostitúció.

 

پېښور کې نرښځیانو ته ډرایونګ لایسنس ورګړل شو

پېښور کې نرښځیانو ته ډرایونګ لایسنس ورګړل شو

په پېښور کې نرښځيانو ته د نهې پر ورځ په وړومبي وار ډرايونګ لایسنس ورکړل شو. په دې اړه د اسرار عالم مومند ویډیويي رپورټ وګورئ.

Közzétette: Mashaal Radio – 2018. március 6.

 

(GayStarNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin