Hírek

Történelmi áttörést ért el Kuba a HIV elleni harcban

Bár a Karib-tengeren fekvő szigetországban évtizedek óta kommunista diktatúra uralkodik, nem minden olyan elmaradott, mint azt sokan gondolnák. Az ország vezetői például különösen büszkék az egészségügy helyzetére és az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO jelentése szerint újabb siker miatt bizony lehetnek is.

Hivatalosan Kuba lett ugyanis az első ország a világon, amelynek sikerült gyakorlatilag teljesen megakadályoznia, hogy a HIV-fertőzés kismamáról a magzatra terjedjen. Mi kell ehhez? Az egészségügyi szervezet kritériumrendszere szerint 100 ezer élve születésre egy év alatt kevesebb, mint 50 HIV fertőzött csecsemőnek szabad jutnia.

Fotó: Jarun Ontakrai/Shutterstock

Fotó: Jarun Ontakrai/Shutterstock

Ha az anyák a terhesség megfelelő szakaszaiban gyógyszert kapnak, mindössze 1 százalék az esélye annak, hogy a gyerek HIV-fertőzött lesz, ha viszont nem, az esély 45 százalékra nő. 2010 óta Kuba erre különösen odafigyel és 2013-ra fantasztikus arányt értek el: az országban született 125 880 csecsemő közül csak ketten voltak HIV-fertőzöttek.

Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy az USA és Kanada is elérte azt a szintet, amit Kuba, csak ők nem minősíttették magukat a WHO-val. A világon 16 millió nő él HIV-fertőzéssel, közülük évente 1,4 millióan lesznek terhesek.

Kubában az LMBT-társadalom helyzete is egyre nagyobb javulást mutat. 2012-ben a kubai kommunista állam előző, legendás vezetője, a mostani vezér fivére, Fidel Castro nyilvánosan kért elnézést, amiért az 1959-es forradalom után munkatáborba küldték a homoszexuálisokat. Tavaly pedig a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés elfogadott egy törvényt, amely tiltja a szexuális orientáción alapuló munkahelyi diszkriminációt.

A mostani elnök lánya, Mariela Castro pedig nemcsak a Nemzeti Szexuális Oktatási Központ vezetője és a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés tagja, de a Havana Pride rendszeres szervezője is.

FRA EU post inject banner
Previous post

"Szép volt ez a tizenöt évnyi bulizás, de nem csinálhatom ezt örökké" - interjú Matt Bomerrel a Magic Mike XXL-ről

Next post

CsakADanitÉrdekli - Benyovszky Móric, Madagaszkár királya