Egészség

Kutatók újabb áttörést értek el a HIV elleni küzdelemben

A Nobel-díjas CRISPR génszerkesztő technológia segítségével az amszterdami egyetem kutatói sikeresen kiirtották a HIV-vírust a fertőzött sejtekből- számol be a BBC nyomán a 444. A cél, hogy az ollószerű technológiával képesek legyenek teljesen megszabadítani a szervezetet a vírustól, bár ehhez még nagyon sok munkára és időre van szükség.

A meglévő HIV-gyógyszerek meg tudják állítani a vírust, de nem képesek kiirtani azt. A kutatók szerint munkájuk továbbra is csak koncepcióbizonyítás, és nem lesz egyhamar gyógymód a HIV ellen. Dr. Jonathan Stoye, a londoni Francis Crick Intézet vírusszakértője szerint a vírus eltávolítása az összes sejtből rendkívül nagy kihívás. „A kezelés hosszú távú mellékhatásai továbbra is aggodalomra adnak okot.

A tudomány jelenlegi állása szerint a HIV-vel élőknek élethosszig tartó antiretrovirális, azaz gyógyszeres kezelésre van szükségük. Ha abbahagyják e gyógyszerek szedését, a lappangó vírus újra támadhat, és ismét problémákat okozhat. Néhány embert már sikerült kigyógyítani, de az ő helyzetük speciális – mind rákosok voltak, és olyan donoroktól kaptak csontvelőt, akik immunisak a HIV-vírusra.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin