Nagyvilág

Többezres tömeg verte szét a pride fesztivált Grúziában

Bár a Belügyminisztérium és a rendőrség hónapok óta ígérgették, mégis képtelenek volt garantálni az idei grúziai pride fesztivál biztonságát. A szervezők a tavalyelőtti, halálos tragédiával végződő pride felvonulás után idén csak egy fesztivált szerettek volna tartani a város egyik nagy parkjában, egy többezres, Vlagyimir Putyint éltető szélsőjobboldali tömeg azonban ezt lehetetlenné tette.

 

 

A szinte kizárólag férfiakból álló csőcselék szétverte a fesztivál helyszínét, beleértve a dekorációt és a színpadot, valamint transz- és szivárványzászlókat égettek. Miközben a szervezők minden, az eredetileg a fesztiválra kilátogatni tervezőt felszólítottak, hogy maradjanak otthon, a rendőrséget szemmel láthatóan nem viselte meg a vandalizmus.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tbilisi Pride (@tbilisipride) által megosztott bejegyzés

 

A gyűlöletbűncselekményt elítélte többek között maga a grúz köztársasági elnök, Salome Zourabichvili is, kijelentve, hogy alkotmánysértés történt, a szólásszabadság és az önkifejezés szabadsága pedig alapvető emberi jogok. A szélsőjobboldali homo- és transzfóbiával kokettáló kormánypártok részéről ilyen kijelentésre egyelőre nem került sor.

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin