Nagyvilág

Már halálos áldozata is van a grúziai Pride elleni támadásnak

Felvonulással ért volna véget az idei ötnapos pride rendezvénysorozat a grúz fővárosban múlt hétfőn, ám az ellentüntetők brutalitása miatt le kellett fújni a tervezett programot.

A homofób tömeg nekirontott a Pride megvalósításáért felelős szervezet irodájának: betörték az ablakokat, a berendezést megrongálták és több bent tartózkodónak baja esett. A teraszra kihelyezett szivárványzászlót letépték.

 

 

A jelenetről a helyi és nemzetközi média is tudósított, az erőszakos tömeg több újságírót is bántalmazott. Közöttük volt Lekso Lashkarava, a TV Pirveli operatőre is. Miközben a rendezvényről forgatott, a résztvevők megtámadták. A BBC információja szerint múlt hétfőn több fejsérüléssel került kórházba, de nem tartották bent megfigyelésre. Vasárnap, hat nappal később holtan találták.

 

Alexander Lashkarava | Fotó: ABC.es

 

A rendőrség által kiadott közlemény szerint négy embert vettek őrizetbe Lashkarava halálával összefüggésben. Főnöke azt mondta, hogy mikor pénteken utoljára látta, a férfi fájdalmakra panaszkodott. A hatóság egyelőre nem osztotta meg a halál okát, de megkezdték a nyomozást.

Irakli Ghaibashvili miniszterelnök elképzelhetetlen tragédiaként beszélt az operatőr haláláról, de őt és kormányát több oldalról is lemondásra szólították fel, mert sokak szerint nem tettek eleget az újságírók és az LMBTQ közösség védelmében. Az ellentüntetésen több mint ötven újságíró sérült meg.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb