Sport

Tizenkét nyíltan queer sportoló már biztosan indul a pekingi téli olimpián

Szinte hihetetlen, de alig fél évvel a tokiói nyári olimpiai játékok után már a küszöbön a pekingi téli olimpiai játékok, ahol a sokféle nemzet tagjai közül kikerülő LMBTQ-indulóknak bizony nehéz lesz felülmúlnia a tavalyi rekord éremtermést. Az összehasonlítás persze nem is feltétlenül fair dolog, hiszen a nyári olimpiákon mindig több a sportoló, amiből könnyen következik, hogy az LMBTQ-olimpikonok száma is magasabb.

A február negyedikén kezdődő játékok előkészületei már javában folynak, és már legalább tizenkettő, nyíltan az LMBTQ-közösséghez tartozó olimpikonról tudni, hogy Pekingben képviselik hazájukat. Rövid bemutató következik!

Bruce Mouat (Nagy-Britannia)

A 27 éves Bruce Mouat a 2021-es curling vegyespáros-világbajnokságon Skóciát képviselve aranyérmes lett, és idén Pekingben Nagy-Britanniáért versenyez. „A curling közösség mindig is nagyon támogató volt. Soha nem volt problémám senkivel” – nyilatkozta nemrég Mouat a BBC-nek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bruce Mouat (@brucemouat) által megosztott bejegyzés

 

Ireen Wüst (Hollandia)

Senkinek nincs ma több olimpiai érme női gyorskorcsolyában, mint Ireen Wüstnek. Első olimpiai aranyérmét 2006-ban nyerte, és azóta minden téli olimpián nyert legalább egy aranyérmet, összesen pedig 11 érmet. Emellett ő Hollandia történetének legeredményesebb olimpiai sportolója. Wüst 2009-ben beszélt először nyilvánosan biszexualitásáról.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ireenw (@ireenw) által megosztott bejegyzés

 

Andrew Blaser (USA)

Mielőtt Andrew Blaser kipróbálta magát skeletonban – ahol a versenyző egy kis szánkón száguld lefelé a jeges pályán -, többek között röplabdázott és tízpróbázott. Két kedvenc filmje az Igazából szerelem (Love Actually) és a Bajos csajok (Mean Girls).

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andrew J. Blaser (@andrewblaser) által megosztott bejegyzés

 

Belle Brockhoff (Ausztrália)

Az ausztrál snowboardos Belle Brockhoff harmadik olimpiáján indul. 2013-ban coming outolt leszbikusként, és felszólalt a szocsi téli olimpia orosz házigazdájának melegellenes törvényei ellen. Azt reméli, hogy a 2021-es világbajnokságon szerzett győzelméhez most majd olimpiai aranyat is hozzáadhat.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BELLE BROCKHOFF (@bellebrockhoff) által megosztott bejegyzés

 

Gus Kenworty (Nagy-Britannia)

Gus Kenworthy harmadik, egyben utolsó téli olimpiájára kvalifikálta magát, ezúttal szülőhazájában. A 2014-es szocsi téli olimpia 30 éves ezüstérmese amerikai apától és brit anyától született az angliai Essexben található Chelmsfordban. Nagy-Britannia csapatába 2019-ben váltott.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

gus kenworthy (@guskenworthy) által megosztott bejegyzés

 

Kévin Aymoz (Franciaország)

Az ötszörös győztes és regnáló francia nemzeti bajnok Aymoz reméli, hogy ugyanúgy dominálja majd az olimpiát, ahogyan dominálta eddig a francia műkorcsolyázást. Ez lesz az első olimpiája.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kévin Aymoz (@kevin_aymoz) által megosztott bejegyzés

 

Jason Brown (USA)

Jason Brown tavaly a Pride Hónap során a közösségi médiában coming outolt. „Hiszem, hogy a szeretet mindig győzni fog, és minden történet másképp alakul minden egyes ember számára. Az enyém most egy kicsit kibontakozik. Meleg vagyok, és ez a történet még mindig íródik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jason Brown (@jasonbskates) által megosztott bejegyzés

 

Guillaume Cizeron (Franciaország)

Cizeron a francia jégtánc egyik legendája. Négyszeres világbajnok, öt egymást követő évben megnyerte az Európa-bajnokságot, és hétszeres francia nemzeti bajnok. Versenypartnerével, Gabriella Papadakisszal remélik, hogy 2018-as olimpiai ezüstérmüket ezúttal aranyérem követi. Tavaly tavaszi coming outjáról itt írtunk részletesen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guillaume Cizeron (@guillaume_cizeron) által megosztott bejegyzés

 

Amber Glenn (USA)

Glenn, aki biszexuálisnak és pánszexuálisnak vallja magát, a női egyes pótselejtezőjében képviselni az Amerikai Egyesült Államok csapatát. Kénytelen volt visszalépni a múlt heti amerikai nemzeti bajnokságtól, miután megbetegedett és pozitív lett a koronavírus-tesztje. 2019.es coming outjáról itt írtunk részletesen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Amber Glenn (@amberglenniceskater) által megosztott bejegyzés

 

Timothy LeDuc (USA)

LeDuc és partnere, Ashley Cain-Gribble a Tennessee állambeli Nashville-ben aratott győzelmükkel második amerikai nemzeti bajnokságukon vannak túl. A 31 éves LeDuc nembinárisnak vallja magát, és egy nemrég adott nyilatkozatában elmondta, hogy edzők és mások is azt mondták neki, hogy tartsa titokban a szexualitását és a nemi identitását. Volt olyan korcsolyázó is, aki megmondta neki, hogy nem akarja vállalni annak a kockázatát, hogy meleg partnerrel korcsolyázzon.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ashley Cain-Gribble (@icegirlash) által megosztott bejegyzés

 

Paul Poirier (Kanada)

Poirier második kanadai nemzeti bajnoki címén van túl jégtáncban, és ismertségét arra szeretné használni, hogy láthatóvá tegye az LMBTQ-sportolókat.

Először az volt a hozzáállásom, hogy a magánéletem az az én magánéletem, a korcsolyázáson kívüli életem pedig az én korcsolyázáson kívüli életem” – mondta Poirier tavaly a Glory-nak. „Nem feltétlenül hagytam, hogy ezek a dolgok összefolyjanak. A jövő évi olimpiai játékok előkészületeivel határozottan látom a lehetőséget, hogy sokkal szélesebb közönséggel is megosszuk azt, amit csinálunk, és azt, hogy kik vagyunk, és ez a lehetőség számomra is kinyílik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paul Poirier (@pauldpoirier) által megosztott bejegyzés

 

Eric Radford (Kanada)

Eric Radford műkorcsolyázó 2018-ban történelmet írt, ő volt az első nyíltan meleg férfi, aki aranyérmet nyert téli olimpián. Ugyanitt bronzérmet is szerzett, a 2014-es olimpiai ezüstérme mellé. Radford 2019-ben házasodott össze Luis Fenero spanyol jégtáncossal.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eric Radford (@ericradford85) által megosztott bejegyzés

 

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin